• Sjoerd van Reenen Fotografie
  • Interchurch

Kerstevenement bij Interchurch

PUTTEN Interchurch ontstond ooit als kerkdiensten voor jongeren in Putten. Inmiddels hebben de diensten een regionaal bereik. Op 22 december geeft de organisatie van Interchurch een groots kerstevenement, de Interchurch Christmas Special.

Maranke Pater

Interchurch startte als een initiatief van Marleen van de Kamp, Robin Lozeman, Vera Stoffer, Debora de Boer, Alieke Bast en Peter Veldman. Veldman: ,,Interchurch is ooit begonnen voor de jongeren uit verschillende kerken in Putten. We houden kerkdiensten voor en door jongeren. Tijdens de avonden zelf zit zeker 65 procent van die doelgroep tussen 16 en 30 jaar in de zaal en andere belangstellenden."

Interchurch heeft een platform gecreëerd voor christelijke jongeren om elkaar te ontmoeten. Veldman: ,,Het gebeurt regelmatig dat je als jongere bepaalde vragen hebt over je geloof die je met leeftijdsgenoten wilt delen. Wij behandelen tijdens onze diensten diverse onderwerpen die over het geloof gaan. Van de persoonlijke relatie met Jezus tot wie tot wie God voor ons betekent. We behandelen diverse onderwerpen op een laagdrempelige en vooral luchtige manier." 

MODERN Dit houdt in dat de diensten op een moderne manier worden vormgegeven met opwekkingsmuziek en Engelstalige nummers. moderner, opwekking, wat harder, Engelse muziek, opwekkingsmuziek. Bast: ,,Je merkt aan de jongeren dat een stukje ontmoeting dat over hun geloof gaat heel belangrijk is voor ze. Na de dienst kunnen ze ook makkelijk naar de spreker van die avond toe lopen om met hen in gesprek te gaan." In 2018 zal Interchurch intern een professionaliteitslag gaan maken en ook kerkdiensten gaan organiseren in de regio. Bast: ,,Onze focus ligt op muziek, aanbidding, worship en op een laagdrempelige manier God aanbidden. We hebben diverse sprekers die jongeren aanspreekt."

CHRISTMAS SPECIAL Als klap op de vuurpijl wil Interchurch nu met kerst een speciale avond organiseren waar ze zoveel mogelijk jongeren voor willen uitnodigen. Veldman: ,,Het maakt ons niet uit of ze christelijk zijn of dat ze wel of niet naar de kerk gaan. Daarom organiseren we Interchurch Christmas Special in sporthal de Putter Eng. Hier hebben we veel mogelijkheden voor wat betreft licht en geluid en de opbouw van een groot podium."

Het belooft een spektakel te worden met diverse showelementen. Veldman: ,,We hebben zangeres Sharon Kips, bekend van het winnen van the X-factor jaren geleden uitgenodigd om te komen zingen. Daarnaast treedt onze huisband de KC-band op." Een professioneel dansteam completeert de avond. De kerstboodschap staat centraal. Veldman: ,,We willen op een hedendaagse en moderne manier onze bezoekers meenemen in het kerstverhaal en de kerstboodschap uitdragen. We blijven bij de kern van het kerstverhaal maar betrekken ook de verhalen van vandaag de dag erbij. Het verhaal van kerst is iets dat nu nog steeds leeft." 

Sharon Kips was altijd al met het geloof bezig en heeft sinds kort de leiding over een eigen kerk in Haarlem met de naam Re:connect samen met haar man Gilbert Thera. Bast: ,,Ze zingt nog steeds veel door het hele land. Sharon wordt tijdens onze show een rustpuntje. Ze heeft een prachtige en zuivere stem. We brengen afwisselende liederen van bekende en onbekende artiesten en zij bindt met haar liederen het kerstverhaal aan elkaar."

 

In de omgeving van Putten zijn er steeds meer geloofsgemeenschappen die grote evenementen organiseren. Bast: ,,Kerst is het moment waarop veel mensen die normaal gesproken niet naar de kerk gaan nu wel een kerstdienst bezoeken." Het kerstevent wordt mede mogelijk gemaakt door vele sponsoren. Veldman: ,,We hebben ook hulp gekregen van de organisatie achter de Volkskerstzang. Zij organiseren een evenement de avond na ons evenement en we mogen hun stoelen lenen voor ons kerstevent. Op de dag van de Volkskerstzang helpen wij hen met opbouwen. En zo wordt Interchurch gedragen door verschillende doelgroepen."

 

De Interchurch Christmas Special wordt op 22 december vanaf 21.30 uur gehouden. De zaal kan 1300 mensen herbergen, dus vol is vol. De toegang is gratis, maar er is wel een collecte voor de onkosten.

Voor meer informatie: www.facebook.com/interchurchputten.