• Remko de Waal

Kinderen op school aan de slag met groenten

PUTTEN Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) heeft in september de campagne 'SnoepGroente!' in de regio Noord-Veluwe gehouden. Diverse scholen deden mee met de campagne. Kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en jongeren uit leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs leerden door middel van lespakketten meer over groente.

In de les verkenden de kinderen verschillende soorten groente om zo meer interesse te krijgen voor groente. De klas werd verdeeld in redactieteams en als echte journalisten moesten ze meer te weten komen over een soort groente en hierover een artikel schrijven. Hiervan is een regionale schrijfwedstrijd gemaakt. Het redactieteam 'De Pittige Pepers' van groep 7 van PCB de Pelikaan in Putten hebben gewonnen. Zij schreven op zo'n manier over postelein, dat je direct zin hebt om te gaan koken:

POSTELEIN Postelein is een vergeten groente. Dit betekent dat bijna niemand deze groente kent. Postelein groeide oorspronkelijk in het verre oosten. Je kunt het herkennen aan een vlezige steel en de kleine ruitenblaadjes.

Het blad gaat dood en het komt op de vruchtbare grond, door de wind waait het grond er over heen. Doordat het blad dan onder de grond ligt, verteert het blad. Daardoor verspreid het zich onder de grond. En een paar maanden later zie je weer een nieuw plantje. De wortel gaat dood. Aan de wortel die dood gegaan is, zitten ook nog kleine wortels. Die kleine wortels zorgen weer voor nieuwe plantjes. Aan het einde van de zomer groeit winterpostelein en in de zomer groeit zomerpostelein. Winterpostelein is donker groen en krijgt witte bloemetjes. Zomerpostelein is licht groen en krijgt helaas geen bloemetjes.

Postelein is gezond. Er zit ijzer en veel calcium in. Je kan van alles met postelein maken. Je kan er zelfs soep mee maken. Winterpostelein is lekker om rauw door de stamppot te roeren.

Het is ook heerlijk door de spaghetti of in een roerbakgerecht. Zomerpostelein is het lekkerst om te koken of te stomen. Je kunt er vlees en van allerlei sausjes aan toevoegen. Door dat je het voorzichtig moet behandelen is het moeilijk om mee te werken. Penne met postelein en pancetta uit Italië is een erg lekker gerecht. Ook postelein met sjalotjes en aardappelen uit Nederland eten veel mensen. Een ander gerecht uit Nederland is curry kip, postelein en bier.

CAMPAGNE De campagne SnoepGroente! hoort bij de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en wordt georganiseerd door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Doel van de aanpak JOGG is om met diverse lokale activiteiten een omgeving te creëren waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De JOGG-gemeenten werken hierin regionaal samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven en zorgverleners.