• Maranke Pater

Leerlingen Gabriëlschool doen mee aan Lego League

PUTTEN Elf leerlingen van de Gabriëlschool uit Putten doen mee aan de First Lego League, een wedstrijd waarbij ze een robot moeten bouwen die verschillende opdrachten uitvoert. De wedstrijd vindt op 23 november op het Deltion College in Zwolle plaats.

Maranke Pater

In de eerste weken van het nieuwe schooljaar zijn de kinderen, die van beide locaties van de Gabriëlschool komen, begonnen met de bouw van hun robot. Petra van de Kraats, coach van het team: ,,We hebben voor dit project kinderen gevraagd met een ontwikkelingsvoorsprong zoals hoogbegaafdheid.” Van de Kraats begeleidt de groep vanuit haar onderwijsbureau Smart. ,,De meisjes uit de groep hebben vorig jaar al meegedaan. Zij delen nu de opdrachten uit die de jongens uitvoeren.” Er moet een robot gemaakt worden en de kinderen voeren onderzoeksvragen uit. In de hal van de Gabriëlschool aan de Kelnarijstraat staat al weken een grote tafel waar met Lego de missie wordt opgezet. Eefke: ,,We bouwen een missie voor de robot en de kinderen die de robot gemaakt hebben moeten hem programmeren. Voor de wedstrijd moeten we ook samen allemaal dingen over de ruimte onderzoeken. Wij hebben het over het psychologische gedeelte van de ruimte en hoe de astronauten zich gaan voelen als ze lang weg zijn bij familie en hoe ze contact leggen met hun familie.” De kinderen bedienen de robot van achter een laptop. Tobias: ,,Met twee kinderen volgen we alle stappen om de missie op te bouwen. Tijdens de missies die je doet moeten we ook obstakels neerzetten. Zo kan onze robot straks een raket lanceren en drie karretjes naar beneden laten rollen.”

Naast de bouw van de robot en het parcours zijn er ook leerlingen verantwoordelijk voor het bouwen van een website, een spandoek, posters en t-shirts. Eefke: ,,We kunnen ook met ons teamwork een prijs winnen. Vorig jaar hebben we de aanmoedigingsprijs gewonnen omdat we zo ons best hadden gedaan.”

Elke maandagmiddag zijn de leerlingen met de First Lego League bezig. Tussendoor mogen de leerlingen hulp vragen aan leerlingen van het Groevenbeek en Deltion mag per Skype om raad gevraagd worden. Als ze winnen, mogen ze het gaan opnemen tegen andere Europese landen als België en Luxemburg.

De Gabriëlschool is wel de enige basisschool maar niet de enige school in Putten die meedoet. Groevenbeek doet zelf ook mee en zijn dus zowel de concurrent als mogelijke vraagbaak. Petra van de Kraats: ,,Vanuit mijn rol als specialist begaafdheid erken ik de leerlingen in hun mogelijkheden en help hen met het ontwikkelen van vaardigheden als; doorzetten, hulp vragen, overnieuw beginnen, overleggen, ideeën delen, samenwerken, presenteren en tot slot successen delen en vieren. Als dit project is afgerond willen we de kennis van deze leerlingen inzetten zodat ze hun mede-leerlingen van de school ook kunnen leren hoe ze zich in kunnen zetten voor de First Lego League.”