• Tim van Donkersgoed

Lezing over de geschiedenis van Stroud

PUTTEN Het culturele centrum in het hart van Putten heeft de naam 'Stroud'. Waarom is dat zo en wat speelt er allemaal in de geschiedenis van deze plaats? Puttenaar Evert de Graaf vertelt er alles over in de muzikaal omlijste lezing 'De geschiedenis van Stroud' op zaterdag 26 januari.

In de voorstelling 'De geschiedenis van Stroud' geeft Puttenaer Evert de Graaf antwoord op verschillende vragen die te maken hebben met het culturele centrum in het hart van het mooie Putten. Stroud. Wat heeft Putten te maken met de Engelse gelijknamige plaats Stroud? En hoe komt de plaats aan de naam 'Het dorp van de weduwen en de wezen'? De antwoorden op deze en meer vragen voeren terug naar de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de bezetting door de nazi's vond er veel plaats: er ontstond verzet, hulp aan Joden en onderduikers, aanslagen op de spoorlijn en Duitse soldaten en tenslotte de razzia. Wie meer wil weten over de Engelandvaarders, Jeugdwerk, Stichting Puttens jeugd, de (inter)nationale hulpverlening, het gebruik van het dorpshuis en de contacten met de stad Stroud, vindt in deze historische lezing een gevarieerd verhaal. De lezing wordt muzikaal omlijst door de muzikale broers Van Vugt op piano en viool.

Kaarten (10 euro) zijn te krijgen via www.theaterstroud.nl, bij de VVV of aan de kassa van het theater. De voorstelling begint om 20.15 uur.