Lopers brengen Bevrijdingsvuur naar Putten

PUTTEN Al jaren is het een traditie dat gemeenten het Bevrijdingsvuur gaan ophalen in Wageningen. In de stad waar het einde van de Tweede Wereldoorlog officieel zijn einde kende, wordt jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken. Vertegenwoordigers van gemeenten uit heel Nederland halen daar het vuur op en brengen het hardlopend naar hun eigen woonplaats.

Het vuur werd in 2011 voor het eerst naar Putten gebracht. Dit gebeurt sindsdien elk jaar. Een groep van ongeveer 20 inwoners neemt deze taak op zich. Loopgroep De Samenloop haalt het bevrijdingsvuur uit Wageningen en zal via een bijzondere route van 60 km in estafettevorm hun weg naar Putten afleggen. Tijdens de route wordt in verschillende plaatsen die men passeert even stilgestaan bij een oorlogsmonument, waar een kaars zal worden aangestoken.

Ook zullen tijdens de tocht en bij de binnenkomst in het dorp verschillende leden van het college de renners aanmoedigen. Aangekomen op het Fontanusplein overhandigt loopgroep De Samenloop om 08.30 uur het bevrijdingsvuur aan burgemeester Henk Lambooij en zal vervolgens de ceremonie beginnen.