• Bloemen en medailles voor de lopers uit handen van burgemeester Henk Lambooij.

    Wijnand Kooijmans

Lopers De Samenloop krijgen medaille

PUTTEN Een medaille en bloemen waren er voor de lopers van loopgroep De Samenloop die Hemelvaartsdag het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Putten brachten. Uitgereikt door burgemeester Henk Lambooij. ,,Ervaring met lopen heb ik niet en dat zal ook wel blijven", zo gaf hij te kennen. Enigszins sportief komt hij wel met de fiets naar het gemeentehuis. Het is de zesde keer dat het vuur naar Putten komt.

Wijnand Kooijmans

Wageningen staat bekend als de stad waar de vrede is getekend aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Canadese veteranen gaven tijdens een bezoek aan Hoevelaken aan dat de echte vredesbesprekingen werden gevoerd in Achterveld en daar ook de overeenkomst werd gesloten. Prins Bernhard vond deze locatie echter niet zo geschikt om de geschiedenis in te gaan waardoor de handtekeningen in hotel De Wereld in Wageningen werden gezet. Daar is ieder jaar het vertrek van het bevrijdingsvuur naar tal van plaatsen in Nederland in het bijzijn van onder meer Gelders commissaris van de koning Clemens Cornielje. Aan het vertrek ook vijf fietsers voor een toer onder leiding van Robert Gesink.

BURGEMEESTER De Puttense lopers kregen het vuur overhandigd door burgemeester Geert van Rumund van Wageningen. Die wees op de zware periode die Putten tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft moeten doorstaan. Maar ook het belang van vrede, vrijheid en veiligheid dat de lopers met hun deelname willen overbrengen. Onderweg kwamen de wethouders Roelof Koekoek en Ard Kleijer een kijkje nemen op de Ginkelse Heide. Naast de wilde zwijnen die druk aan het wroeten waren aan de kant van de weg. Inmiddels was het in de nachtelijke uren bitterkoud geworden, zo moesten ook de lopers ervaren op het moment dat ze even tot stilstand kwamen.

In Bennekom werd het eerste kaarsje ontstoken bij het oorlogsmonument. Zoals dat ook op andere plaatsen gebeurde. De laatste drie kaarsjes werden ontstoken op plaatsen die voor Putten van betekenis zijn als het gaat om de razzia. Als eerste werd een kaarsje aangestoken bij de Oldenallerbrug waar de aanslag plaats vond, die leidde tot de razzia. Hierna bij de Vrouw van Putten, het herdenkingsmonument en als laatste bij de Oude Kerk, de plek vanwaar de mannen werden weggevoerd.

De totale afstand die moest worden afgelegd was rond de zestig kilometer. Voor de meeste lopers een peulenschilletje, mede omdat in estafettevorm werd gelopen. De belangstelling voor de aankomst bij het gemeentehuis aan het Fontanusplein was niet bijster groot. Een half uurtje voor de aankomst cirkelt al een eerste fietser rond om de lopers op te wachten. Die zitten op dat moment te genieten van het ontbijt.

Bij de ingang van het gemeentehuis wacht burgemeester Henk Lambooij de lopers op. De bode heeft inmiddels de bloemetjes al buiten gezet. De wethouder Koekoek en Kleijer sluiten aan. Lambooij wijst ook op het belang van het bevrijdingsvuur als symbool van vrede en vrijheid maar ook saamhorigheid. Met de fakkel wordt het grotere vuur ontstoken dat de rest van de dag blijft branden.