• Mazier zette de foto van de ravage die de dieven achterlieten op Facebook.

    Eigen foto
  • Eigen foto

Mazier wil herinneringen aan overleden dochter terug na inbraak

PUTTEN De telefoon van Henk Mazier is nauwelijks meer stil sinds een brute inbraak in zijn huis, nu ruim een week geleden. Met afschuw is gereageerd op de roof van zijn kluis, waar naast waardevolle spullen ook zijn dierbaarste herinneringen aan zijn overleden dochter Sofie in opgeslagen lagen.

Maranke Pater

 

Mazier was op vakantie toen de inbraak plaatsvond. ,,Voor het eerst ging ik op vakantie zonder al teveel vertier, waarin ik mijzelf eerlijk gezegd best tegenkwam. Anderhalf jaar geleden overleed mijn dochter Sofie en tijdens die vakantie realiseerde ik me waar ik voor op de vlucht was. Heel jammer dat dit verwerkingsproces zo heeft moeten eindigen. Ik heb echt zo'n 'terug bij af gevoel'."

 

RAVAGE Medewerkers van zijn autobedrijf belden hem op met het nieuws dat er een inbraak was geweest. ,,Toen ik op 14 februari thuiskwam, was het binnen een ravage. Ze hebben de complete kluis uit de muur gebroken en meegenomen, zonder hem te openen." Ook boven was alles overhoop gegooid. ,,Ik hoop dat de spullen terechtkomen, maar als dat niet zo is, is dat jammer. Maar die diskdrives, die wil ik terug."

De foto's en filmopnames maakte Mazier samen met Sofie, die ondanks dat haar ouders gescheiden waren regelmatig bij haar vader verbleef. ,,We hebben samen herinneringen gemaakt op film en op foto. Toen ze ziek was, kwam ze hier regelmatig doordeweeks. We hebben zoveel mogelijk samen vastgelegd. Ik heb de bestanden speciaal op een diskdrive gezet en dacht dat deze veilig zou zijn in de kluis."

Mazier heeft op zijn telefoon nog wel wat foto's, dat is alles wat nog rest van zijn momenten met Sofie samen. ,,Natuurlijk zijn er bij haar moeder nog foto's en hebben anderen ook foto's, maar deze foto's en filmpjes waren waardevol, omdat het momenten van ons samen waren."

Sofie is maar zeven jaar geworden. Ze overleed aan de gevolgen van hersenstamkanker. ,,Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan haar denk. In deze situatie komt dat verdriet weer keihard terug en vast op mijn netvlies te staan."

KLUIS De dieven moeten precies hebben geweten dat Mazier waneer terug zou komen van vakantie. ,,Zeven uur lang zijn ze binnen geweest. Het vervelende is, dat er iemand moet zijn geweest die ze getipt heeft over de kluis, omdat hij in het woonhuis stond." Toen hij zich realiseerde dat de diskdrive ook in de kluis lag zette Mazier een foto op zijn persoonlijke Facebookpagina van de ravage met het verzoek aan de daders om de diskdrives terug te bezorgen.

Mazier hoopt hiermee dat iemand die er iets over opvangt dit komt melden. ,,Ondertussen word ik regelmatig gebeld door mensen die wat denken te weten of iemand als schuldige aanwijzen. Goed bedoeld, maar aan insinuaties over personen zonder iets concreets heb ik ook niets en maakt het allemaal nog vervelender, daar is de politie voor. Ik voel mij wel gesterkt dat iedereen zo meeleeft."

DISKDRIVES De politie is volop met de zaak bezig. ,,Het maakt mij niet uit of ze de andere opgeslagen spullen terugvinden, als die diskdrives met de foto's en de films van Sofie maar terugkomen. Het is iets waar ze niks aan hebben en ik hoop dat ze het over hun hart kunnen verkrijgen om de diskdrives anoniem op te sturen via de post. Ik hoef niet te weten wie het gedaan heeft of wat er gebeurd is, als ik mijn herinneringen aan mijn dochter maar terug krijg."

Wie ook maar iets weet over de zaak wordt verzocht om dit te melden bij de politie. Bij de inbraak werd eveneens een witte iPad met de inscriptie 'Sofie' buitgemaakt. 

Mazier zoekt geen medelijden, maar hoopt alleen dat die foto's terugkomen. ,,Ik zit ook niet op al die media-aandacht te wachten, maar misschien helpt het."