• (Archieffoto ter illustratie).

    Jelle van Heerikhuize/Twitter

Meerdere personen met inbrekersgereedschap staande gehouden in regio

PUTTEN De afgelopen maand zijn er in de buurt van Harderwijk, Ermelo en Putten vier keer mensen aangehouden met inbrekersgereedschap. Het politieteam in dit gebied is naar eigen zeggen extra alert op bekende inbrekers. Het team werkt samen met de gemeenten om te zorgen dat er minder ingebroken wordt.

Het zijn de donkere dagen, de lange winteravonden waarop inbrekers gemiddeld vaker toeslaan. In de afgelopen maand werden vier keer auto's langs de kant gezet met mensen die inbrekersgereedschap bij zich hadden.

Aan het begin van november werden twee mannen langs de kant gezet. Hun auto was eerder gezien in Overijssel bij een inbraak gezien. In de auto lag inbrekersgereedschap. Anderhalve week later werd een auto met drie mannen langs de kant gezet bij Putten. In een verborgen ruimte in de auto werd ook inbrekersgereedschap gevonden.

Een week later werd er in Harderwijk weer een auto langs de kant gezet met twee mannen die eerder zijn aangehouden in verband met inbraken. Een paar dagen later werd een auto aan de kant gezet met twee mannen die in verband worden gebracht met inbraken in auto's op meerdere plekken in het land. Afgelopen nacht werden opnieuw twee mannen aangehouden die in verband met inbraken worden gebracht op andere plekken in het land. Ook in hun auto werden inbrekersspullen gevonden.

Door deze verdachten aan te houden verwacht de politie dat er inbraken zijn voorkomen. Om te zorgen dat deze verdachten niet weer opnieuw in dit gebied komen met inbrekersgereedschap, hebben de meeste van hen een last onder dwangsom opgelegd gekregen. Dat is een bestuursrechtelijke maatregel waarvoor de verdachten 2500 euro moeten betalen als ze opnieuw met inbrekersgereedschap in deze buurt worden betrapt. Zo werken de politie en gemeente samen om inbrekers buiten de deur te houden.

De politie benadrukt dat iedereen bij verdachte situaties direct 112 mag bellen. Ook buurtpreventiegroepen kunnen helpen in het voorkomen van inbraken. Meer hierover op de site van de gemeente Harderwijk.