• Oud-wethouder Nico Gerritsen mocht veel cadeaus in ontvangst nemen

    Wijnand Kooijmans

Erepenning voor Nico Gerritsen bij afscheid

PUTTEN Nico Gerritsen is bij zijn afscheid als wethouder onderscheiden met de erepenning van de gemeente Putten. Deze werd hem tijdens de zeer druk bezochte afscheidsreceptie opgespeld door burgemeester Henk Lambooij. Gerritsen is zeven jaar raadslid geweest en dertien jaar wethouder.

Wijnand Kooijmans

Lambooij gaf aan gemengde gevoelens te hebben bij het afscheid van Gerritsen. Met hem vertrekt een geweldige en loyaal bestuurder en een prettige collega. Maar ook gunt Lambooij de scheidende wethouder zijn rust en de kans meer tijd door te brengen met zijn naasten. Bovendien heeft Gerritsen de pensionleeftijd bereikt.

WENNEN Maar het vertrek van Gerritsen wordt, zo zegt Lambooij, wennen. De vertrekkende wethouder heeft een stempel gedrukt op de gemeente. Met onder meer de start van de bouw van Rimpeler, een lage werkloosheid en het op orde hebben van de financiën. Vooral dat laatste is, volgens Lambooij, geen sinecure. Het is altijd maar weer afwachten hoeveel geld er komt van het Rijk. Ondanks dat dit minder is geworden, is Gerritsen er in geslaagd de gemeente financieel gezond achter te laten met goede voorzieningen.

TOP-BESTUURDER Maar Gerritsen was ook een wethouder waarmee geen loopje viel te nemen, terwijl hij wel de wil had het de burgers van Putten naar de zin te maken. Volgens Lambooij is men in Putten niet gewend elkaar te complimenteren, maar voor Gerritsen wil hij wel een uitzondering maken. Omdat het gaat om het vertrek van een top-bestuurder die altijd het belang van de gemeenschap op nummer één had staan. Hij kon knopen doorhakken wanneer dat noodzakelijk was. Bestuurders die, zo gaf Lambooij aan, steeds meer verdwijnen. Steeds meer bestuurders zitten er voor eigen gewin. Ook is er steeds meer polarisatie hetgeen, zo zegt Lambooij, leidt tot onrust onder de burger en de afstand tussen burger en overheid vergroot.

Zelf maakte Lambooij in 1994 voor het eerst kennis met Gerritsen in Woudenberg door iemand de vraag te stellen wie dat kleine kereltje was met pijp. Aangegeven werd dat Lambooij die wel moest kennen omdat Gerritsen inwoner van Hoevelaken was. Maar Lambooij kende op dat moment alleen de broer van Gerritsen die met een SRV-wagen rondreed.

STADHUIS De volgende ontmoeting was in het stadhuis van Nijkerk waar Gerritsen kwam lobbyen voor Puttense ondernemers die graag bedrijfsgrond in Nijkerk wilden. Dankbaar is Lambooij voor de wijze waarop Gerritsen hem introduceerde in Putten na zijn benoeming tot burgemeester.

WENNEN Volgens Gerritsen zelf wordt het nog wel wennen wethouder af te zijn. Hij wijst erop dat Putten er goed voor staat. Maar ook leeft met de vraag welke financiën er van het Rijk komen om de zaak gezond te houden. En Gerritsen deed de oproep dat Putten nooit een verlengstuk moet worden van de Randstad.