• Piroschka van de Wouw

Koninklijke onderscheiding voor Andries Jonker

PUTTEN Burgemeester Lambooij heeft zaterdag een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Andries Jonker. Hij ontving de onderscheiding voor zijn inzet voor de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden in de periode 1999-2019.

De 65-jarige Jonker heeft zich de afgelopen 20 jaar voor de samenleving ingespannen en heeft ook anderen daartoe gestimuleerd. Vanaf de oprichting van de stichting Steun Messiasbelijdende Joden heeft hij zich, naast zijn werk als fulltime predikant, in binnen- en buitenland (met name Israël) onafgebroken ingezet. Van 1999 tot en met 2012 als voorzitter en actieve vrijwilliger initiator en van 2013 tot maart 2019 als directeur.

BEKENDHEID Wat begon met een project in Jeruzalem groeide uit tot meer dan 25 projecten van uiteenlopende aard. Jonker ging regelmatig naar Israël voor het leggen van contacten. Om de bekendheid van de stichting in Nederland te vergroten, organiseerde hij veel bijeenkomsten. Daarbij vertaalde hij zelf de sprekers uit Israël.

VERBINDENDE FACTOR Ook legde hij verbindingen met scholen om het gedachtegoed van de Messiasbelijdende Joden kenbaar te maken en dit heeft geleid tot verschillende contacten met de mensen in Israël. Als verbindende factor bouwde ds. Jonker een krachtig netwerk op.