• defensie.nl

Postume uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruis aan zoon J.O. de Visser

PUTTEN Burgemeester Henk Lambooij reikte donderdag 3 oktober in het gemeentehuis het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uit aan Otto de Visser, zoon van J.O. de Visser.  J.O. de Visser, geboren op 13 maart 1912 in Rotterdam, vervulde in 1932 de dienstplicht en stierf in de Tweede Wereldoorlog.

Op 28 augustus 1939 gaf hij gevolg aan de oproep voor algemene mobilisatie van het Nederlandse leger. Hij diende vervolgens als soldaat bij de Koninklijke Landmacht op de Grebbeberg. Na de gevechten bij de Grebbeberg en de capitulatie op 14 mei 1940 is hij heelhuids teruggekeerd naar Rotterdam. Daarna is hij in het verzet gegaan. Medio 1942 is hij door verraad in handen van de nazi's gekomen en als dwangarbeider afgevoerd via Berlijn naar Ziemuppe in Letland. Daar is hij in de nacht van 5 op 6 januari 1945 tijdens een brand in een schuur omgekomen.

OORLOGSKRUIS Het Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK) is in 1948 ingesteld door koningin Wilhelmina voor mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog tenminste zes maanden in militaire dienst waren. Het MOK is een blijk van respect en waardering voor de inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden. Niet iedereen heeft destijds de medaille ontvangen. Daarom wordt er incidenteel nog een MOK uitgereikt.