• Eigen foto
  • Eigen foto
  • Eigen foto
  • Eigen foto

Robert uit Putten doet mee aan Nationale Wedstrijd Tuinaanleg

PUTTEN Robert van Rhee uit Putten doet vanaf vandaag mee aan de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Tijdens deze wedstrijd leggen de deelnemende scholieren een tuin aan van circa 25 m2, binnen een tijdsbestek van 20 uur. 

De achttienjarige Van Rhee zit in het laatste jaar van de opleiding tot hovenier op het Zeno College in Zwolle. Hij wist al vanaf jonge leeftijd dat hij graag hovenier wilde worden, zo geeft zijn trotse vader aan. Samen met klasgenoot Olaf Wassens is hij in januari in Hardenberg districtskampioen geworden, wat een ticket voor de landelijke finale opleverde. 

In de finale, die in de Brabanthallen in Den Bosch plaatsvindt, komen verschillende facetten van het hoveniersvak aan bod. De hoveniers moeten het tuinontwerp naar Oostenrijkse standaarden goed en netjes uitvoeren binnen een bepaalde tijd. Daarbij moet onder meer een hoogteverschil van tachtig centimeter overwonnen worden. Ook worden de teams beoordeeld op zaken als planning, communicatie en samenwerken. Hierdoor is de wedstrijd van een hoog niveau. 

De opbrengst is ook groot: de wedstrijd biedt studenten een leermoment en geeft hun loopbaan en vakmanschap een enorme impuls. Bovendien kan het deelnemende team extra PR en promotie genereren voor de school en de opleiding. Ook zal winst zijn eigen hoveniersbedrijf, waarmee hij sinds kort is gestart, een boost geven.

De wedstrijd duurt tot zaterdag. Mocht Van Rhee winnen, dan gaat hij deel uitmaken van een Nederlands team van mbo-leerlingen dat in september deelneemt aan de Europese kampioenschappen beroepen, EuroSkills 2020 in het Oostenrijkse Graz.