• De Willy Wortel Award werd in de wacht gesleept door het team van RSG Noord Oost Veluwe.

    Hanneke Bloemendaal
  • Uitreiking van de Veluwse Innovatieprijs aan Mol Fresh Food uit Putten.

    Hanneke Bloemendaal

Mol Fresh Food wint Veluwse Innovatieprijs

PUTTEN De Veluwse Innovatie-prijs is gewonnen door Mol Fresh Food uit Putten. Dit werd donderdagavond duidelijk tijdens een bijeenkomst in Nunspeet. Het is een initiatief van Innovatiehuis de Diamant en wordt toegekend aan de meest innovatieve ondernemer die met duurzame technologische innovaties actief is in de maak- of foodindustrie, energie- of milieutechnologie of ICT.

Hanneke Bloemendaal

,,Welkom op dit feest van vernieuwing",  begroette Wicha Benus, innovatiemakelaar bij RCT Gelderland, ondernemers en belangstellenden in het Veluvine in Nunspeet. RCT Gelderland is evenals IGEV, Noord Veluwe Ondernemers Overleg (NVOO), Windesheim, Rabobank en Landstede partner van Innovatiehuis de Diamant.

,,Innovatiehuis de Diamant helpt ondernemers hun droom werkelijkheid te laten worden. Wij verbinden uw vraag aan de kennis van een ander. Innovatie moet je niet voor jezelf houden, maar laten zien. Uit de vele inzendingen heeft een deskundige jury drie bedrijven genomineerd voor de Veluwse Innovatieprijs. Ook zullen drie studententeams met een korte pitchwedstrijd strijden om de Willy Wortel Award.'' Het woord werd vervolgens gegeven aan Jacco Vonhof, voorzitter VNO-NCW Midden en eigenaar van schoonmaakbedrijf Novon. In een inspirerende toespraak deelde hij zijn ondernemerservaringen met het publiek. Vonhof nam de zaal mee in zijn visie op de ontwikkeling van Nederland in de komende jaren, waarbij hij waarschuwde dat de verdergaande robotisering ernstige gevolgen zal hebben voor de arbeidsplaatsen in Nederland.  Ook brak hij een lans voor de studenten in de zaal en in het algemeen. ,,Studenten zijn de innovators van de toekomst. Zij hebben fantastische ideeën. Het is belangrijk dat studenten een plek krijgen binnen uw onderneming. Laat ze u verrassen."

WILLY WORTEL AWARD Drie studententeams van Landstede Harderwijk, Windesheim en RSG Noord Oost-Veluwe gaven een korte presentatie van hun inzending. De innovaties van de studenten bestonden respectievelijk uit een watergenerator om stroom uit water op te wekken, een biologisch afbreekbare en composteerbare verpakking en een manier om plastic doppen in te zamelen en te verwerken. Het publiek bepaalde vervolgens door te stemmen via de smartphone aan welk team de Willy Wortel Award toegekend werd. Het team van RSG Noord Oost Veluwe ging met de eer en een cheque ter waarde van 250 euro naar huis. Mees Nijland en David Walderveen bedachten een samenwerking met basisscholen om zo veel mogelijk plastic doppen in te zamelen, waarbij ze leerlingen enthousiast maakten met lessen over duurzaamheid. De plastic doppen worden vervolgens gerecycled tot een product dat weer terugkomt bij de kinderen, zoals een skateboard waarin de doppen op de plank nog zichtbaar zijn. Alle teams kregen vervolgens ook van de Rabobank een cheque ter waarde 250 euro voor verdere ontwikkeling van hun innovatie.

 

VELUWSE INNOVATIEPRIJS In een korte film werden de inzendingen van Dialoc ID Products uit Harderwijk, Mol Fresh Food uit Putten en AARTEC Engineering uit Nunspeet toegelicht. De innovatie van ID Products is genaamd 'Bookdrop', een systeem waarmee boeken ook na sluitingstijd van de bibliotheek ingeleverd kunnen worden. Mol Fresh Food in Putten heeft een raffinageproces ontwikkeld om de uienreststroom te verwerken tot ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. De laatste genomineerde, AARTEC Engineering, ontwikkelde een digitaal expertsysteem, Configure4Me!, dat in staat is om zelfstandig besturingssystemen voor machines en installaties te engineeren.Een deskundige jury onder leiding van Piet Mosterd, tot begin van dit jaar algemeen directeur van AWL Techniek in Harderwijk, koos unaniem Mol Fresh Food tot winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2016. ,,Mol Fresh Food is gespecialiseerd in het machinaal schillen van uien. Het bedrijf heeft niet de drive om de grootste te zijn, maar wel de beste. In samenwerking met partner BRS ontwikkelden zij een raffinageproces om uit de uienreststroom hoogwaardige voedingscomponenten en natuurlijke kleurstoffen te kunnen halen. Deze hoogwaardige voedingscomponenten zijn een natuurlijke vervanger voor bepaalde E-nummers en kunnen dienen als basis voor bijvoorbeeld sauzen en kruidenmengsels." 

De Veluwse Innovatieprijs 2016 werd mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Metaalunie, VNO-NCW Midden en BDUmedia. Toine Straatman van Koninklijke Metaalunie overhandigde de prijs aan de gebroeders René en Anthony Mol.

,,We vinden het een hele mooie kroon op het werk dat we het afgelopen jaar verzet hebben en zijn er trots op dat dit unaniem gewaardeerd is door de jury. De reststroom wordt nu nog op kleine schaal verwerkt, maar we zijn hard aan het werk om dit te vergroten. Binnenkort gaan we naar 1 à 2 ton per dag om uiteindelijk 1 à 2 ton per uur te kunnen verwerken."