• Theaterhuis Wild Zwijn

Muziektheater over nasleep razzia

PUTTEN 'Van Klaagzang naar Hoop' is een theaterstuk dat verhaalt over de nasleep van de razzia voor de vrouwen en kinderen van de weggevoerde Puttense mannen. Het is geen herdenking, maar een muziektheatervoorstelling die het verhaal van de razzia vanuit een ander perspectief vertelt. Op 29 en 30 juni vinden er voorstellingen plaats.

Maranke Pater

Nog een week en dan is het moment daar. De cast van Van Klaagzang naar Hoop is nog druk bezig met repeteren voor de voorstellingen. Iedere dinsdag komen zij samen om te oefenen. De generale repetitie zal met saxofoonorkest Saxus uit Barneveld zijn. Elly van Geest, productieleider: ,,We spelen onze voorstellingen met 24 leden van Saxus. Er zal een aantal stukken worden opgevoerd van Astor Piazolla en een klaagzang.”

De start van het stuk is bij het monument ‘De Vrouw van Putten’. Hierna zal de groep meelopen naar basisschool de Korenbloem, waar ruim 150 stoelen klaar zullen staan. ,,Eén van de rollen is Vrouwe Historia. Zij begint bij De Vrouw van Putten en staat boven alle tijden. Ze heeft het over het verleden en de toekomst, de mensheid in het algemeen en de oorlogen die zijn geweest en oorlogen die nog steeds plaatsvinden. Daarnaast is er een rol weggelegd voor Nabiha, een Syrische vrouw die voor de oorlog is gevlucht naar Nederland en haar man tijdens die vlucht kwijtraakte en later weer vond.”

De kern van het verhaal draait om het leven na de razzia, gezien door de ogen van de weduwen en de kinderen. Tien vrouwen en vijf kinderen hebben het over hun man en hun vader die ze moeten missen. Van Geest: ,,We hebben ons laten inspireren door verschillende verhalen van nabestaanden. Hiervoor hebben we enkele malen contact gehad met bestuursleden van Stichting okt ‘44.” Toen Van Geest een oproep deed voor spelers kreeg ze uiteindelijk een grote groep vrouwen bij elkaar die allemaal wel een link hebben met de razzia.

,,We hopen door middel van theater en muziek verhalen los te krijgen. Vroeger, net na de oorlog werd er nooit over de razzia gepraat. Hoe ouder mensen worden, hoe liever ze toch graag hun verhaal van toen kwijt willen. Soms kan het een tweede of derde generatie zijn die het bespreekbaar wil maken. Van Klaagzang naar Hoop is een manier om emoties die al jaren spelen te verwerken.” Na afloop van de voorstelling is er ook ruimte voor een nagesprek.

Het stuk wordt gespeeld op 29 en 30 juni om 17.00 uur en 20.00 uur. De entree kost 6,- euro en kaarten zijn verkrijgbaar via de VVV of telefoonnummer 0341-351777. Van Klaagzang naar Hoop is een initiatief van Theaterhuis Wild Zwijn en onderdeel van het Erfgoedfestival Gelderland. Voor meer informatie: theaterhuiswildzwijn.nl/@theaterhuiswildzwijn.