• Eigen foto

De Schuilplaats doet mee aan E-waste Race

PUTTEN Tien basisscholen op de Noord-Veluwe nemen van 16 september tot 11 oktober deel aan de E-waste Race. Een strijd om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten in te zamelen. In Putten doet basisschool De Schuilplaats mee. De basisscholen nemen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen.

De E-waste Race is een aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt tweederde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik.

Buurtbewoners kunnen hun afgedankte elektrische apparaten aanmelden op www.ewasterace.nl of zelf deponeren in de rode recyclebakken aan de weg bij de ingang van de school. Denk aan stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke. Op een vooraf afgesproken tijd worden deze apparaten aan huis opgehaald door scholieren. Het elektronisch afval wordt vervolgens gerecycled door de gemeenten. Op de website kunnen de scholieren zien hoeveel ze ingezameld hebben. De winnende groep gaat op schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam.


De E-waste Race is leerzaam. Het draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Doordat onderdelen hergebruikt worden, hoeven er minder grondstoffen uit de aarde gehaald te worden. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen makkelijk en leuk.

SCHOLEN De scholen die meedoen met de E-waste Race Noord-Veluwe zijn:

De Rank, CBS, Wezep

Het Octaaf, PCBS, Elburg

Ds. A. van Stuijvenbergschool, CBS, Nunspeet

De Schuilplaats, christelijke basisschool, Putten

De Meidoorn, Christelijke Basisschool, Wezep

Prins Willem Alexanderschool, KBS, Ermelo

Immanuël, CBS, Nunspeet

De Wildemaetschool, Elburg

Valentijn, Vrije School, Harderwijk

Wolderweide, Harderwijk


De E-waste Race in deze regio is een initiatief van WeeeNL en de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Zo zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt.