• Peter den Dikken
  • Peter den Dikken
  • Peter den Dikken
  • Peter den Dikken

Puttense boeren voeren actie op de Dam

PUTTEN Na de acties op het Malieveld in Den Haag en bij de provinciehuizen, protesteerden de boeren vrijdagmiddag op de Dam in Amsterdam. De boeren hadden kraampjes opgezet en deelden eten uit aan langslopende burgers en toeristen. Ook enkele tientallen tractoren, getooid met spandoeken en vlaggen, stonden op en rond de Dam.

Peter den Dikken

De boeren, die actie voerden tegen het stikstofbeleid van de regering, kwamen uit alle delen van het land, maar de grootste groep vormden de boeren uit Putten en Ermelo. Bekende Puttense namen kwamen midden in Amsterdam voorbij, zoals Van Panhuis, Jonker, Kleijer, Van de Kamp, Lubbertsen en Van Malenstein.

BROODJES EI Kleijer, van de gelijknamige eierhandel aan de Matseweg, had duizenden eieren gesponsord. Hij vertelde dat andere Puttense ondernemers en zelfs een particulier ook voedsel en materiaal hadden gesponsord. Achter hetzelfde kraampje deelden Jonker en boerin Van Panhuis van de oude boerderij Rensselaer aan de Beulekampersteeg broodjes gebakken ei uit aan de belangstellenden. Naast dat kraampje stond de Puttense boerin Van de Kamp de eieren te bakken. In de omgeving hielden Lubbertsen (Putten) en Van Malenstein (Ermelo) van de organisatie het reilen en zeilen goed in de gaten.

SPONTANE GESPREKKEN Het voedsel van de boeren op de koude en regenachtige vrijdag de dertiende vond gretig aftrek. Amsterdamse burgers en binnen- en buitenlandse toeristen aten gratis broodjes met ei, kaas, worst en hamburgers. Ook groente, fruit, krentenbollen en melk werden tijdens deze publieksvriendelijke actie tussen het Paleis op de Dam en Krasnapolsky uitgedeeld. Tegelijk ontstonden spontane gesprekken tussen boer en burger onder de grote kerstboom midden op de Dam, terwijl de duiven overvlogen.

Woensdag 18 december wil een deel van deze boeren wederom actievoeren, maar dan in een andere vorm en op andere locaties.