• Opening speeltoestel Nulde

    Henk Hutten

Nieuw waterspeeltoestel op Nulde

PUTTEN ,,Ga je weg?" Met deze woorden stuurt een klein meisje wethouder Nico Gerritsen weg van het nieuwe speeltoestel dat hij net heeft geopend op Strand Nulde-Zuid. Het speeltoestel is een combinatie van een waterspeeltoestel waarbij met een pomp water kan worden getapt en zich verspreidt via diverse waterbakken en een klimtoestel met glijbaan.

Wijnand Kooijmans

Even leek wethouder Gerritsen de uitdaging uit te gaan door het toestel te klauteren. Maar hij liet het bij het bedienen van de pomp. Het toestel is speciaal voor Leisureland, de eigenaar van het strand, ontworpen door het bedrijf IJslander uit Oldebroek. Directeur Eric Droogh van Leisureland zegt graag zaken te doen met bedrijven uit de regio. Mits de prijs niet extreem extra duur is. ,,Ik betaal graag iets meer, dan verdient zich via een goede service weer terug. Je hebt bedrijven bij nacht en ontij soms nodig." Het toestel is gemaakt van duurzame materialen waardoor het tegen vandalisme bestendig moet zijn.

Wethouder Gerritsen is blij dat Leisureland, destijds nog als Recreatiegemeenschap Veluwe, het opknappen van Putten-Zuid ter hand heeft genomen. Het was een verpauperd gebied aan een groen water. Dat het water weer blauw is, is te danken aan anderen. Maar Leisureland heeft het gebied omgetoverd tot een aantrekkelijk recreatiegebied. Wel hoopt hij dat er nog een verbinding tot stand komt tussen Nulde en Putten.

Directeur Droogh maakt zich wel zorgen over het vele vandalisme waarmee Leisureland op de terreinen heeft te kampen. In stedelijk gebied is het aantal vernielingen overigens minder dan op het platteland. Dagelijks moet er enorm veel afval worden verwijderd maar ook worden bierflesjes kapot gegooid tegen gebouwen op de stranden. Strand Nulde blijft ook niet verschoond van vandalisme.

Streven is de gebieden zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor bezoekers. Onder meer is er een grote barbecue geplaatst. Hiermee wil men ook voorkomen dat mensen kleine barbecues meenemen die leiden tot brandplekken in het gras. Het oude speeltoestel was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd.

Inmiddels zijn door Leisureland ook slagbomen geplaatst op het terrein naar postillionhotel Nulde. Bezoekers van het hotel krijgen een gratis uitrijmuntje. Ook is het gebied van hekken voorzien. Volgens Droogh wil men onder meer hierdoor ongewenst en dan vooral nachtelijk bezoek voorkomen. Niet iedereen in Putten neemt dan Leisureland in dank af. Voor hen verdwijnt een gratis parkeergebied voor een wandeling langs het water. 'Maar het is ons terrein. Wij hebben ook inkomsten nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Wanneer mensen op de fiets komen kunnen ze nog steeds gratis bij ons terecht."

Putten behoort, zo zegt Droogh, tot de drie gemeenten welke het snel procedures afronden. Een vingerwijzing naar buurgemeente Ermelo waar plannen voor Strand Horst zijn beland in jarenlange procedures en pas nu in volle gang zijn gezet.