• Maranke Pater

Nieuwe expositie Kunstkelder

PUTTEN In de Kunstkelder is een nieuwe expositie geopend met werken van kunstenaars Eef van Brakel, Salman Ezzamoury en Wim Hoogenboom.

Maranke Pater

Zes keer per jaar is de Kunstkelder gastheer voor diverse tentoonstellingen. Voor deze expositie heeft kunstenaar Wim Hoogenboom contact gezocht met de Kunstkelder, een beeldhouwer uit Bennekom. Atty Heijting, lid van de tentoonstellingscommissie: ,,Wim wilde al veel langer in de Kunstkelder exposeren. Veel kunstenaars vinden het een prachtige ruimte. Toen ik hem vroeg met wie hij samen wilde exposeren kwam hij met de Edese kunstenaar Salman Ezzamoury als naam en Eef van Brakel." Eef van Brakel overleed op 3 januari 2014, maar zijn omvangrijke kunstcollectie wordt nog steeds geëxposeerd. Heijting: ,,Zijn weduwe exposeert met regelmaat zijn werk. Eefs werk valt het beste te omschrijven als expressionistisch: het zijn vooral veel landelijke taferelen die in de expositie te bezichtigen zijn, van onder andere een dorpsgezicht in Garderen en Elburg."

Van Brakels werk hangt in diverse musea. In 2004 had hij een expositie in Peking en Shanghai en in de drie jaar die daar op volgden exposeerde hij in de Chinese steden Shanghai en Wuhan. Heijting: ,,Sommige mensen zouden zijn werk vergelijken met het schilderwerk dat Vincent van Gogh maakte: hij heeft een heel helder kleurgebruik en maakt bijzondere voorstellingen op grote doeken."

 

FOTOGRAFIE Salman Ezzamoury werd kunstenaar in Marokko, waar hij actief was als dichter en korte verhalen schreef. Toen hij in Nederland kwam te wonen begon hij pas met zijn grote passie: fotografie. Heijting: ,,Salman gebruikt diverse technieken in zijn werk: van fotografie grafiek tot schilderkunst. Hij gebruikt bijvoorbeeld een foto die hij vervolgens met zijn kwasten bewerkt." De schilderijen hangen voornamelijk aan de muren van de Kunstkelder,die verder gedomineerd wordt door het beeldhouwwerk van Wim Hoogenboom. Heijting: ,,Wim werkt al tien jaar als beeldhouwer en doet dat voornamelijk met steensoorten als marmer, serpentijn en albast. Hij behoort tot een grote kunstenaarsgroep in Ede." Voor een themavoorstelling in Ede maakte hij een witte appel, die symbool staat voor verleiding. Deze bijzondere appel is direct bij binnenkomst in de Kunstkelder te zien. In totaal hangen er elf verschillende soorten werken van Hoogenboom. Heijting: ,,Wat ik zelf een bijzonder werk vind, is het kunstwerk 'Evenwicht/Uitdaging' waarbij twee figuren ieder op een eigen evenwichtsbalk hun eigen pad lijken te bewandelen."

Vanaf eind november is het de beurt aan Puttense kunstenaars om een expositie in de Kunstkelder te vullen. De Kunstkelder is een initiatief van de gemeente Putten. De Kunstkelder ligt aan de achterzijde van het gemeentehuis, aan de parkeerplaats van de Brinkstraat en schuin tegenover het politiebureau.

De openingstijden variëren van dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 16.30 uur en van woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Info: www.kunstinputten.nl