• Joop Ploeg is voor de achtste keer organisator van de Puttense automobielparade

    Wijnand Kooijmans

Nog meer bijzondere auto's op achtste automobielparade

PUTTEN Voor het eerst komen er zaterdag 1 juli ook Belgische deelnemers naar de Puttense Automobielparade. ,,We willen niet groter worden, maar wel uitbreiden", zo zegt organisator Joop Ploeg. ,,Maar het moeten wel bijzondere wagens zijn."

Wijnand Kooijmans

 

Het is voor de achtste keer dat het evenement wordt gehouden. ,,We zijn begonnen met een klein groepje. Met de VVV Putten en de gemeente Putten en dan in het bijzonder Harry Hamstra. We ontdekten dat er ruimte was voor een groot evenement in Putten dat jaarlijks terugkeert. Geen gemakkelijke opgave, de meeste evenementen houden het maar twee jaar vol en zijn dan ten dode opgeschreven."

Ploeg zat op dat moment in de pioniersraad van Putten. ,,Stiekem hebben we het evenement een beetje afgekeken van Nijkerk. Maar daar was het een klein evenement, wij hebben het ruimer opgezet. Gelukkig werkte de gemeente Putten mee, zoals ze nu nog de benodigde faciliteiten verlenen."

 

ORGANISEREN ,,Het wordt wel moeilijker'', zo constateert Ploeg, ,,evenementen te organiseren." Dat heeft onder meer te maken met ongevallen die zich bij evenementen hebben voorgedaan. ,,Dat wil je voorkomen, je moet weten waar je mee bezig bent. We hebben allerlei maatregelen ingebouwd om alles veilig te laten verlopen al kun je nooit alles uitsluiten. We hebben een team van 23 vrijwilligers die allemaal zijn opgeleid als verkeerregelaar. We werken alleen met mensen die gecertificeerd zijn." 

 

BEZOEKERS Het evenement trekt bezoekers uit het gehele land. ,,Er komt een groepje mensen van het eiland Texel. Die rijden drie keer per jaar een rit, maar die moeten ze dan wel leuk vinden. Ze overnachten dan ook in Putten en dat komt de accommodaties ten goede. Ook veel anderen komen vrijdag al en blijven dan overnachten tot zondag. Dat er nu ook deelnemers uit België komen, ben ik best een beetje trots op. We doen het niet alleen voor ons zelf maar ook om Putten te promoten", zo zegt Ploeg. ,,Er waren deelnemers uit Beieren die een filmpje hebben gemaakt dat is vertoond op de Duitse televisie. Dat is toch een geweldige reclame voor Putten."

SPONSOR VDB Recreatie is dit jaar voor het eerst hoofdsponsor. ,,We zijn een stichting en moeten het volledig hebben van sponsoring. Het is niet de bedoeling dat we eigen geld in het evenement moeten stoppen. Het wordt wel steeds moeilijker. Wanneer je er bijvoorbeeld een braderie aan koppelt, zou je geld kunnen verdienen maar trek je ook mensen die geen interesse hebben in auto's. Dat doen we dus niet. We hebben maar een beperkt aantal kramen."

 

Na de parade wordt de dag altijd afgesloten met een barbecue en vindt een korte evaluatie plaats. ,,Wanneer ik dan thuiskom en op de computer kijk, staat deze vol met lovende reacties. Mensen vragen of ze al voor volgend jaar kunnen inschrijven. Dat geeft mij een goed gevoel. In november beginnen we al met de voorbereidingen. Dat doe ik met passie, anders moet je er niet aan beginnen."