Omroepen Barneveld, Ermelo, Nijkerk en Putten officieel samen

PUTTEN Met de ondertekening van de oprichtingsakte bij De Lange en Kortland Netwerk Notarissen in Putten is vrijdag officieel de stichting VOC Lokaal opgericht. De stichting is een initiatief van de lokale omroepen Radio Barneveld, Omroep Nijkerk en Veluwe FM voor Putten en Ermelo. Hiermee is een verdere stap gemaakt naar een professionele omroep voor de regio. De omroepen bundelen de krachten om beter aan de behoefte aan lokaal nieuws, achtergronden en opinievorming tegemoet te kunnen komen en tekenden op 4 december 2013 al een intentieverklaring. Het samenwerkingsverband is actief onder de naam 'De Veluwse Omroep Combinatie', kortweg VOC lokaal.

Met behulp van een klein beetje bekostiging, en veel vrijwilligerswerk, konden de lokale omroepen in deze regio blijven bestaan. Dat doen ze inmiddels ruim twintig jaar. Door de groei van het internet en digitale radio en televisiekanalen is het aanbod verveelvoudigd. Hierdoor wordt door de media-afnemer meer van de omroep verwacht dan voorheen. Daarnaast stijgen de kosten, maar nemen de inkomsten niet evenredig toe. De veranderingen zorgen voor professionalisering, waardoor de omroepen beter

aan de behoeften van de kijkers en luisteraars tegemoet kunnen komen. Dat geldt voor alle kanalen die de omroepen bedienen; radio, televisie en internet.

De radiozenders blijven bestaan en het bereik van de televisie is uitgebreid. Het primaire verzorgingsgebied van VOC lokaal bedraagt ruim 144.000 inwoners. Het bereik van de radiozenders is in totaliteit nog flink groter. Door analoge en digitale doorgifte via kabel en de vier krachtige FM-frequenties ligt het totale bereik van VOC Lokaal Radio inmiddels op

ruim 300.000 luisteraars.Op gezette tijden wordt er een regioprogramma aangeboden onder de naam VOC lokaal, dat op alle drie de radiozenders gelijk wordt uitgezonden.

Daarnaast blijven de echte lokale programma's, geproduceerd en uitgezonden door de eigen lokale omroep, bestaan. Hierdoor kan een gevarieerd lokaal en regionaal programma worden aangeboden. Inmiddels is de Nijkerkse lokale TV van naam veranderd en uitgebreid naar de hele regio. Voor de gemeenten Barneveld, Ermelo en Putten betekende dit dat er ook in die gemeenten sindsdien weer een lokaal televisie kanaal is. Het vertrouwde human interest televisieprogramma Juustem - in Nijkerk reeds een begrip - is een van de programma's die voortaan ook in Barneveld, Ermelo en Putten kunnen worden bekeken.

VOC Lokaal TV is te zien via KPN kanaal 557 en UPC Digitaal kanaal 31. Alle frequenties van VOC Lokaal Radio zijn terug te vinden op de website www.voclokaal.nl. Doel van de nieuwe omroep is professioneel en dichtbij de mensen te zijn, aldus de initiatiefnemers.