• De kleuters kijken bij een meesterschilder die aan het werk is.

    Annette O'Shea

Kleuters leren over Delfts blauw

PUTTEN Voorzichtig schuifelden de kleuters van basisschool De Pelikaan woensdag 12 februari achter elkaar aan door de porseleinfabriek van Heinen Delfts Blauw. De groepen 1 en 2 van de basisschool namen een kijkje bij de fabriek op het industrieterrein in Putten in verband met de Hollandse themaweek. Een week lang behandelden ze op school allerlei onderwerpen uit de Nederlandse cultuur, waaronder Delfts blauw aardewerk.

Voor de kleuters lijkt het maakproces van porselein op het eerste gezicht een te ingewikkeld proces, maar ze begrijpen het al snel. ,,Eigenlijk maken we de spullen gewoon van klei en verf, dat doen jullie op school ook weleens, toch?” vraagt Jorrit Heinen aan de kinderen die meteen heftig ja knikken. ,,Alleen is dit heel andere klei en verf dan waar jullie op school mee werken.”

De klassen beginnen hun rondleiding bij het maken van de klei en het gieten van de mallen. Daarna laat een medewerker zien hoe de beschilderde voorwerpen ondergedompeld worden in een bak glazuur, waarna de schildering helemaal verdwenen is onder een witte laag. ,,We zijn hier eigenlijk net een toverfabriek”, grapt Jorrit. ,,Voor de vaas de oven in gaat zie je niks meer van de verf die erop zit en als het uit de oven komt, is het opeens glanzend blauw. Net als de verf die we gebruiken. Als je ermee schildert dan is deze zwart en als de verf heet wordt, dan is het blauw geworden.”

Na de rondleiding gaan de kinderen zelf aan de slag. Met porseleinstiften maken ze een tekening op een wit tegeltje met Delfts blauwe hoekornamenten. Terwijl de één heel precies te werk gaat, vindt de ander het vooral leuk om te kijken naar de échte meesterschilders. Aan het eind van de ochtend gaan alle kinderen met hun eigengemaakte Delfts blauwe tegeltje weer naar huis.