• Gonda Santing wil in har atelier aan de Poolserondweg workshops gaan organiseren.

    Maranke Pater

Open dag atelier Santing

PUTTEN De Utrechtse kunstenares Gonda Santing is onlangs in Putten neergestreken. Midden in de bossen aan de Poolserondweg vond ze de perfecte plek voor een atelier waar ze kan werken met mozaïek en lifecasting. Op zaterdag 6 oktober houdt ze een Open Dag zodat ook Puttenaren met haar en haar werk kennis kunnen maken.

Maranke Pater

Ze weet niet eens hoe lang, maar lang geleden begon ze met het werken met natuurlijke materialen en kunst. Santing: ,,Ik heb een normale baan, maar daarnaast dus ook mijn kunstwerk. Vroeger maakte ik kransen en bloemstukken. Ik ben een autodidact: alles wat ik zie, wil en kan ik maken.” Het mozaïeken kwam op haar pad. ,,Toen ik begon met mozaïeken maakte ik regelmatig mozaïekbakken voor instellingen en scholen. Ik heb ook weleens een hinkelbaan gemaakt van verschillende gekleurde scherven. Mensen zijn snel bang dat als hen iets mankeert aan hun handen zoals reuma, dat ze dan niet zouden kunnen mozaïeken. Mozaïeken hoeft alleen niet alleen met scherven te gebeuren. Je kunt ook kralen gebruiken en een oude ketting kapot knippen. Veel materiaal kan hergebruikt worden en hierdoor ontstaan de meest verrassende combinaties.”

LIFECASTING Voor lifecasting heeft Gonda een opleiding gevolgd in Duitsland. Lifecasting is beelden maken van lichaamsvormen. Eén van haar paradepaardjes is de Belly Boy, een buikschaal gevormd naar de buik van een zwangere vrouw. ,,Ik maak een mal van de buik van de dame in kwestie en daarna versier ik hem naar wens. Sommige dames willen graag het geboortekaartje van de baby erin verwerkt hebben, anderen willen hem helemaal goud gespoten hebben. Vervolgens volgt er een Newbornshoot waarbij de baby in de buikschaal wordt gelegd.” Om herinneringen te behouden maakt ze ook mallen van de handjes en voetjes van baby’s. ,,Ik heb net een afdruk van handen en voeten van een baby van drie weken oud mogen maken. Ouders krijgen de handjes en voetjes in gips vervolgens in een mooi vormgegeven kastje. Het is mooi om te zien met welke ideeën mensen ook zelf komen. Ik maak ook regelmatig afdrukken van alle handen van een gezin samen.”

WORKSHOPS In haar atelier aan de Poolserondweg wil ze workshops gaan organiseren. Van babyshowers tot themafeesten en kinderfeestjes. ,,In elk jaargetijde valt er ook wel een leuke workshop te bedenken.” Naast de workshops en de lifecasting maakt Santing ook bijzondere sieraden van mozaïek. ,,Ik deel mijn kennis graag met mensen en maak samen met hen graag een mooie oorbel, armband of hanger. Ik wil graag de creativiteit van mensen helpen ontplooien.”

Tijdens de Open Dag zullen er verschillende mini-workshops gegeven worden. Het atelier van Santing is gelegen aan de Poolserondweg 2 in Putten. Meer info: gondasanting.nl.