• In de brasserie kunnen bewoners en bezoekers een kopje koffie of thee krijgen tijden het open huis.

    Lizanne Ganzevles

Open huis 60 jaar Elim

PUTTEN Op 16 december 1957 is woonzorgcentrum Elim opgericht. Nu, zestig jaar later, heeft het woonzorgcentrum de tand des tijds doorstaan. Het centrum hoort nog steeds bij het leven in Putten. Daarom wordt het 60-jarig bestaan een Puttens feestje. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om het open huis te bezoeken op zaterdag 20 januari van 10.00 tot 14.00 uur aan de Engweg 46.

Tijdens het open huis kunnen bezoekers de nieuwe woning Koudhoorn bekijken op de begane grond. Binnenkort gaan daar negen ouderen wonen die verpleging krijgen vanwege lichamelijke klachten. Een kopje koffie staat klaar in de gezellige brasserie en bij het dagcentrum in Elim beleven ouderen een leuke dagbesteding. De fysiotherapieruimte is ook open voor publiek. In totaal zijn er zes woningen in het woonzorgcentrum: drie voor bewoners met dementie en drie voor ouderen met lichamelijke klachten. Deze woningen zijn, uitgezonderd Koudhoorn, niet open gesteld tijdens het open huis vanwege de privacy van de bewoners. Meer over de zorg of aanmelden kan bij de informatiestands in de brasserie.

GESCHIEDENIS De basis voor het huidige Elim is niet in 1957, maar al in 1917 gelegd. Voor 1917 was er geen voorziening voor ouderen. De diaconie van de Hervormde gemeente kwam in dat jaar in actie. Met het bedrag van 20.000 gulden werd er een rusthuis gesticht voor vijftien ouderen. In 1957 is er een nieuw complex gebouwd voor 54 personen. Dit gebouw kreeg de naam Elim, doelend op de oase in de woestijn, waar het volk van Israël zijn kamp opsloeg (Exodus 15 vers 27). Het bleek een passende naam, want nog steeds is Elim een oase van rust voor ouderen in Putten.

Maar ook het gebouw uit 1957 bleek in 1987 aan vervanging toe. Achter het oude Elim verrees een nieuw complex. Dit gebouw is in 2011 verbouwd tot verpleeghuis met allerlei faciliteiten, zoals een brasserie en een kapsalon. En nu, anno 2017, komt daar groepswoning Koudhoorn bij, zodat nog meer ouderen, die intensieve zorg nodig hebben, in het geliefde Putten kunnen blijven wonen. Er wonen dan 53 ouderen in Elim.

Bbij Elim is beperkt ruimte is om te parkeren; er is voldoende ruimte op de parkeerplaats naast de Nieuwe Kerk.

REÜNIE Naast het open huis organiseert Elim op vrijdagavond 19 januari een feestelijke reünie voor alle (oud-) medewerkers in Elim. Belangstellenden kunnen zich voor de reünie aanmelden op www.znwv.nl/60-jaar-elim.