• Gerrit de Graaff

Open Tuinen Dagen in Putten en Ermelo

PUTTEN/ERMELO Groei & Bloei afdeling Ermelo-Putten houdt voor de 20e keer de Open Tuinen Dagen en wel op donderdagavond 18 juni en op zaterdag 20 juni. Op donderdagavond zijn de tuinen geopend van 19.00 - 21.30 uur en op zaterdag van 10.00 - 17.00 uur. Zo zijn er 19 geheel verschillende tuinen in Ermelo en Putten te bekijken waaronder 3 geheel nieuwe tuinen die nu voor het eerst te bezichtigen zijn. Er is een boekje waarin alle tuinen vermeld staan. Het heeft een fraaie omslag en samen met één of meerdere entree badges zijn zij tevens het entreebewijs. De tuinen zijn in een "logische" volgorde genummerd. Op overzichtskaarten is dit jaar wel te zien waar de tuinen te vinden zijn. De Open Tuinen Dagen zijn in de eerste plaats opgezet voor alle mensen die 'tuinieren als hobby' hebben. Maar natuurlijk zijn ook alle mensen welkom die een warm hart hebben voor de natuur en voor onze Veluwse omgeving.

Grote verscheidenheid aan tuinen

De 20e Open Tuinen Dagen hebben een grote variatie aan tuinen. Zo zijn er kleine tuinen te bezichtigen maar ook grote tuinen, en een Landgoed tuin. Men kan via het boekje tuinen selecteren voor een bezoek op basis van hun typering zoals een sierbordertuin, landschapstuinen, maar natuurlijk ook creatieve tuinen. Kortom een grote verscheidenheid is erin te vinden.

De mensen die meedoen hebben "tuinieren als hobby".

Vele tuineigenaren ervaren het als een enorm gezellige dag. Zij ontmoeten veel tuinliefhebbers die bijzonder geïnteresseerd zijn in tuinieren en tuinontwerpen. De bezoekers kunnen veel nieuwe tuinideeën opdoen. Het is ook leuk om met elkaar ervaringen over het tuinieren uit te wisselen. Zo worden nieuwe ontwikkelingen op tuingebied met elkaar besproken, worden vragen aan elkaar gesteld en worden meningen gegeven over de tuinen.

Veel tuineigenaren hebben zitjes in de tuin alwaar even rust genomen kan worden, waar veelal een kopje koffie/thee verkrijgbaar is en waar gezellig gepraat kan worden als zijnde bij een leuke tuinfamilie.

Bij de VVV's in Ermelo en Putten zijn de toegangsbewijzen verkrijgbaar. Dit is een boekje waarin alle informatie over de Open Tuinen Dagen vermeld staat, de namen en de adressen van de deelnemende tuineigenaren en een korte beschrijving van de tuinen. Gezien de beperkte oplage kunnen dus meerdere personen gebruik maken van één boekje. Elke bezoeker krijgt een entree badge die zichtbaar gedragen moet worden. De entreeprijs bedraagt, voor het bezoeken van alle 19 tuinen, slechts € 5,00 per persoon.