• Ossenmarkt 2007 > koeien

    Foto Henk Hutten

Ossenmarkt in Putten

PUTTEN Tijden van vroeger herleven woensdag 15 oktober op de Ossenmarkt. Deze traditionele najaarsmarkt is al eeuwen oud. De aanleiding tot een bezoek aan de vroegere 'beestenmarkt' mag in de loop der jaren anders zijn geworden, de 'mart' trekt nog altijd duizenden bezoekers. Traditionele najaarsmarkt met o.a. een braderie, een vlooienmarkt, een standwerkerconcours, kramen met kunstobjecten en kinderattracties. Ook wordt er op het pleintje bij boekhandel het Boekpunt weer paling, makreel en zalm gerookt. De zalm wordt heet gerookt, op een speciale manier. De opbrengst van het roken van de vis gaat naar Stichting Puttensteyn in Putten. Het terrein achter het gemeentehuis staat in het teken van de boerderij, waarbij aandacht is voor de mechanisatie van de melkveehouderij.

De werkgroep roerende monumenten, van het Puttens Historisch Genootschap, organiseert een demonstratie dorsen en het gebruik van roggestro op de Ossenmarkt. De rogge wordt aangevoerd met paard en boerenwagen. Er wordt gedorst met 2 dorsmachines, met de dorsstok en vlegel. Het graan wordt geschoond met de wanne molen. Er worden optredens verzorgd door de Puttense Boerendansers en er zijn diverse oude ambachten te zien. In de Verlengde Dorpsstraat wordt door Hart voor Israël diverse leuke activiteiten georganiseerd waarvan de opbrengst gaat naar 'Hart en Handen voor Haifa'. Daarnaast is er in de Kerkstraat, Dorpstraat, Molenstraat en Achterstraat een braderie met kinderactiviteiten, oude ambachten, optredens en een heuse kinderboerderij.

Dus kom naar bruisend Putten!

Uitgelaten

Van oudsher was de Putter Ossenmarkt een ontmoetingsplaats voor de boeren jongens en -deerns, die er elk jaar weer een "bar drukke" en gezellige dag van wisten te maken. Ze waren dan in een uitgelaten stemming, want op die dag ontvingen de meiden en knechten van de baas hun jaargeld. Een heel jaar lang hadden zij dan op de boerderij hard gewerkt voor een gulden in de week en de kost. Vaak roggebrood en karnemelkse- of boekweitpap toe. Op zo'n Ossenmarkt werd de "jaarwedde" uitbetaald. Voordat het avond was, waren veel dorpelingen en buurtbewoners al platzak...

Ossenmarkt had nog een andere belangrijke betekenis voor de boerenknechts en -meiden. Als ze van werkgever wilden veranderen, konden ze zich op de Ossenmarkt aan een nieuwe baas verhuren, want de markt was tevens een "vrijmarkt".

Handel

Ook was er op de Ossenmarkt, en daar komt de naam vandaan, een levendige handel in ossen en koeien. Niemand weet precies wanneer die ossenmarkt is ontstaan, al moet dat eeuwen geleden zijn. Vroeger lag Putten in een arme streek. Er waren alleen wat heidevelden met hier en daar een akkertje ertussen. De kleine boeren kochten in het voorjaar een os of een koe om die voor de ploeg te kunnen spannen. Als dan in het najaar, zo rond half oktober, het werk op het land was gedaan, probeerde men weer van die trekkracht af te komen omdat het land niet genoeg opleverde om zo'n dier in de winter te voeren.

Dat kwam de meesten te duur te staan. Dus verkochten ze in oktober die ossen weer. Zo moeten in Putten de voorjaarsmarkt en de grote najaarsmarkt zijn ontstaan.

De vroegere aanleiding tot de Ossenmarkt bestaat niet meer. De verhoudingen tussen werkgevers en werknemers zijn tegenwoordig in keurige arbeidsvoor waarden geregeld. Handel in vee gebeurt in het groot op de grote veemark ten. Toch heeft Putten de traditionele markt nooit helemaal vaarwel gezegd. De markt bruist nog steeds van activiteiten.

Al zijn de ossen ingeruild voor tractoren, al doen moderne landbouwmachines het werk van de boerenknechts en zijn oude ambachten nu een bezienswaardig heid, de sfeer van de oude Ossenmarkt is er nog steeds. En daarom is de Putter Ossenmarkt nog altijd een gebeurtenis die duizenden bezoekers niet graag zouden willen missen.

De Ossenmarkt vindt plaats achter het gemeentehuis en De Aker, op het Fontanusplein, Kerkplein en in de Kerkstraat, Dorpsstraat, Molenstraat, Achterstraat en Verlengde Dorpsstraat.

Voor de Ossenmarkt zijn tijdelijk extra parkeerplaatsen aan de Van Haersma de Withstraat.

Programma:

08:30 - 12:30 uur Vlooienmarkt op het Fontanusplein

09:45 - 12:30 uur Tarwe dorsen, dorsen met de dorsstok en vlegel, tarwe schonen met de wannenmolen achter het gemeentehuis

09:00 - 15:00 uur Braderie in de winkelstraten

09:00 - 15:00 uur Demonstraties oude Ambachten in de Achterstraat

09:00 - 15:00 uur Landbouwtentoonstelling met landbouwvoertuigen achter gemeentehuis

10.00 - 12.45 uur Live muziek en optredens in de Achterstraat

10.30 - 12.30 uur Diverse originele activiteiten door Hart voor Israël in de Verlengde Dorpsstraat.