• Roos Koole

Cursus over sekswerk voor hulpverleners Gelderland-Midden

PUTTEN De e-learning Hulp en Zorg aan Sekswerkers gaat dinsdag 27 augustus van start. Sekswerkers lopen bij artsen, hulpverleners en maatschappelijk werkers herhaaldelijk tegen stigma en gebrekkige kennis aan, waardoor ze vaak onnodig lang in vervelende situaties zitten. Dat meldt Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel van Stichting Humanitas, ontwikkelaar van de cursus. In de gemeenten Nijkerk, Barneveld en Ede ontbreekt het zelfs volledig aan gespecialiseerde kennis over sekswerk of uitstapmogelijkheden, blijkt uit onderzoek van het WODC.

Humanitas ontwikkelde daarom een lessenreeks met literatuur, opdrachten en video-interviews met experts. Aan het woord komen mensen die dwang en uitbuiting hebben ervaren, sekswerkers, psychologen, maatschappelijk werkers en onderzoekers. ,,In de media zien we vaak dat er óver slachtoffers van mensenhandel en sekswerkers wordt gesproken", zegt sekswerkdeskundige Yvette Luhrs.

'IEDEREEN' ,,Hulp en Zorg aan Sekswerkers maakt een enorme berg aan kennis, van de doelgroep zelf én diverse ketenpartners gelijkwaardig toegankelijk. Eigenlijk kan iedereen wel wat van deze cursus gebruiken."

Het onderzoek liet zien dat er nog veel ontbreekt in de zorgopties voor sekswerkers. Kabinet Rutte III heeft daarom de ambitie om het netwerk van uitstapprogramma's landelijk dekkend te maken.

,,Praten over seksualiteit of sekswerk is zelfs voor hulpverleners niet altijd even vanzelfsprekend", zegt prostitutie maatschappelijk werker Anke van den Dries. ,,Deze cursus biedt gedegen kennis voor iedereen die binnen het sociale domein sekswerkers treft."

Voor meer informatie, de trailer en inschrijving: stichtinghumanitas.nl/hulpenzorgaansekswerkers

De online cursus is geaccrediteerd door: Registerplein en LV POH-GGZ.