• Rik Bronkhorst

Zeven geregistreerde beveiligingscamera's voor iedere duizend Puttenaren

PUTTEN Er hangen zeker 228 duizend geregistreerde beveiligingscamera's in Nederland. Dat komt neer op zo'n zes camera's per vierkante kilometer, zo blijkt uit politiecijfers die techsite VPNGids.nl via de Wob heeft opgevraagd. Dat kunnen professionele beveiligingscamera's zijn, maar ook simpele 'meekijkers' bij een deurbel. Per duizend Puttenaren, zijn zeven camera's bij de politie bekend. Dat is - vergeleken met omliggende gemeenten - aan de lage kant.

In Nijkerk (42,2) en Barneveld (38,5) is dat fors meer, maar Ermelo (6,9) en Harderwijk (7,7) scoren vergelijkbaar. In totaal gaat het in Putten om 169 geregistreerde beveiligingscamera's.

Van al die camera's is ruim 80 procent eigendom van bedrijven. Overheidscamera's omvatten 7,5 procent van alle camera's. Zo'n 12 procent van de geregistreerde beveiligingscamera's in Nederland is van particulieren. Bijna 90 procent van de camera's is op de openbare weg gericht. De bewaartijd van de beelden is gemiddeld 23 dagen.

REGISTREREN Sinds 2016 kunnen mensen, bedrijven of overheidsinstellingen hun camera aanmelden bij de politie. Dat gebeurde tot nu toe dus bijna 229 duizend keer. De politie wil daarmee na een misdrijf sneller nagaan of er mogelijk zijn gemaakt. Overigens zijn lang niet alle camera's aangemeld. Volgens schattingen van de politie hangen er in totaal wel zo'n 1,5 miljoen camera's in Nederland.