• Eén van de ansichtkaarten: De hervormde kerk rond 1912.

    Puttens Historisch Genootschap

PHG start met digitale beeldbank van Putten

PUTTEN Het Puttens Historisch Genootschap werkt samen met de gemeente Putten aan de totstandkoming van een Beeldbank die voor iedereen toegankelijk is. Met het inscannen van 2110 ansichtkaarten is er een begin gemaakt met het digitale archief.

In de ondergrondse gangen van het Puttense gemeentehuis wordt iedere maandagmiddag heel wat werk verzet door vrijwilligers van het PHG. Ooit startte een subgroep van het PHG als genealogische werkgroep. Alle genealogische gegevens van Puttenaren tot honderd jaar geleden worden binnen deze groep verwerkt en inzichtelijk gemaakt. Gérard Hollanders, voorzitter van het PHG: ,,We doen met z’n allen ook onderzoek naar het ‘Gat van Putten’. Er is een periode in de geschiedenis van de tweede helft van de 17e eeuw waarbij de genealogische gegevens van inwoners van het dorp zijn verdwenen. Dit komt door kerkmeester Hendrik van de Pol die de genealogieboeken thuis had liggen toen er brand uitbrak.” Er wordt hard gewerkt om via andere gegevens, zoals kadastrale en notariële gegevens en eigendomsaktes om toch die genealogische gegevens boven water te krijgen.

ANSICHTEN Hollanders: ,,Uit het nalatenschap van Gerrit Schuit kwam een grote ansichtkaartencollectie die aan ons is geschonken door zijn nabestaanden. Schuit was een bekende Puttenaar, hij had als hij het koud had een oranje bivakmuts op en liep regelmatig met een metaaldetector bij plekken waar in de grond werd gegraven. Via allerlei markten in heel Nederland wist hij diverse Puttense ansichtkaarten te verzamelen.” Dankzij deze kaarten kan de werkgroep Genealogie een nog beter beeld creëren van de geschiedenis van Putten. Bert van de Pol, lid van de werkgroep: ,,Het was heel normaal om jezelf als toerist bij een Puttense boerderij te laten fotograferen. De boer wilde dan uiteraard wel graag de foto hebben die weer gebruikt kon worden voor een ansichtkaart.” De collectie van Schuit bevatte in totaal 2110 kaarten die verschillende straatbeelden weergeven. Van een keuterboertje bij een kleihuisje tot de Hervormde Kerk in verschillende fases. Ook zijn er verschillende fotoboeken gescand. Johannes van Hell, lid van de werkgroep: ,,Anton Klaassen heeft de kaarten gescand en ik heb aan de hand van deze beelden bepaald wat voor straatbeeld het is.” De eerste uitgevers van ansichtkaarten waren Van Ganswijk, Amsing en mevrouw Prins-Schoondermark, die postkantoorhoudster was. Van Hell: ,,In het sanatorium aan de Harderwijkstraat, waar nu het Hof van Putten is, zaten met regelmaat zestig welgestelde mensen die regelmatig een kaartje naar huis stuurden.”

Momenteel is er nog een overleg gaande hoe de Beeldbank gestalte gaat krijgen op internet. Op dit moment is alles wat verwerkt is te bekijken via de website van de gemeente. Henk van der Zwaag, lid van de werkgroep: ,,We willen de historie van Putten zichtbaar maken. Dit doen we door onze collectie te digitaliseren en door documenten toegankelijker te maken. Het is ons voornaamste doel om de kennis die we bezitten uit te dragen.” Wie nog bijzondere foto’s of ansichtkaarten bezit en deze aan het PHG wil overhandigen kan contact opnemen met het PHG via www.phg-putten.nl.