• Wijnand Kooijmans

Plan voor rotonde valt verkeer bij omwonenden

PUTTEN Een snel opgerichte actiegroep 'Geen megarotonde in natuurgebied' Putten wil dat de gemeente de huidige procedure voor de vervanging van de minirotonde op de kruising van de Garderenseweg met de Calcariaweg en de Bosrand stop zet. Tijdens een door de gemeente gehouden bewonersavond kregen zij hiervoor de handen op elkaar bij een meerderheid van de aanwezigen.

Wijnand Kooijmans

Namens hen werd het woord gevoerd door Evelien Meerman: ,,De verkeerveiligheid kan worden verbeterd door de huidige rotonde uit te breiden, eventueel met fietspaden. De groep is ook bereid daarover mee te praten met de gemeente maar wil wel dat het huidige voorlopige ontwerp van de gemeente dan eerst van tafel gaat." Vooral het behoud van het bos weegt voor de leden van de actiegroep zwaar. ,,Wij willen het Natura2000 bos behouden."

STEUN De actiegroep krijgt steun van de werkgroep bewoners Calcariaweg en Sprielderweg. Zij willen het huidige voorlopige plan ook het liefst van tafel. Gezien de mogelijk aanleg van een rondweg bij woningbouw in Putten-Zuid vindt woordvoerder Arie Blok het gemeentelijk plan weggegooid geld. De bewoners van de Calcariaweg en de Sprielderweg zijn blij dat de vrachtwagens van de Sligro hun weg tegenwoordig mijden. Waar niet iedereen overigens blij mee is, omdat dit een toename van vrachtwagens over de Garderenseweg met zich meebrengt. Deze weg wordt door velen toch al gezien als een sluipweg voor vrachtverkeer van en naar Garderen.

AFSLUITEN Afsluiten voor vrachtwagens is, zo gaf wethouder Roelof Koekkoek aan, niet mogelijk.In een voorlopig ontwerp wil de gemeente de minirotonde vervangen door een rotonde met vrij liggende fietspaden, te vergelijken met de recent aangelegde rotondes in de Van Geenstraat. Het bleek dat vorige week al een eerste bijeenkomst door de gemeente is gehouden waarvoor alleen de direct omwonenden waren uitgenodigd. Daar bleek al fel verzet tegen de plannen.

VERKEERSVEILIGHEID Voor de gemeente weegt zwaar, zo benadrukte Koekkoek, de verbetering van de verkeersveiligheid. Tijdens gesprekken met omwonenden is de gemeente duidelijk geworden dat de weg een subjectief gevoel van onveiligheid oproept. Er worden veel bijna ongevallen waargenomen maar ook vinden er daadwerkelijk ongevallen plaats, zoals afgelopen weekeinde met een fietser. De politie kreeg het verwijt geen statistieken bij te houden van ongevallen welke hier plaatsvinden. Ook wordt fietsverkeer gezien over het trottoir en remt de minirotonde de snelheid van het verkeer niet af.

Uit de reacties van de zaal werd duidelijk dat men vindt dat de gemeente totaal op de verkeerde weg is. Onder meer vindt men dat de noodzaak voor de komst van een grote rotonde niet is aangetoond. ,,Houd een avond met bewoners, nu wordt het een welles-nietes spelletje met alleen maar verliezers", zo was te horen. ,,Het wordt een eindeloos getouwtrek dat alleen maar veel geld kost", was een andere mening. Want indien de gemeente het huidige plan doorzet wordt uiteindelijk zeker naar de Raad van State gestapt om het plan van tafel te krijgen.