• Wethouder Gerbert Priem schoof aan bij het ontbijt van de familie Veldman.

    Henk Hutten

Pleeggezinnen zijn hard nodig

PUTTEN Vanuit hun geloof besloten Klaas en Ellen Veldman pleegouders te worden. Dat begon met een meisje met een beperking dat eenmaal in de maand een weekend op bezoek kwam. Daarna deed opnieuw een meisje haar intrede in het gezin. Inmiddels is zij ook vertrokken, maar de 19-jarige komt nog iedere dinsdag eten bij het gezin Veldman dat zelf vier kinderen heeft.

Wijnand Kooijmans

Inmiddels wordt alweer zo'n zes jaar pleegzorg geboden aan twee kinderen, een jongen en een meisje, die broer en zus van elkaar zijn. Wethouder Gerbert Priem van de gemeente Putten schoof in het kader van de week van de pleegzorg vrijdagmorgen om kwart over zeven aan bij het gezin om te ervaren wat pleegzorg inhoudt.

 

NOOIT GENOEG Begeleider pleegzorg Aletha Boersma van Pactum onderstreept het belang van de komst van meer pleeggezinnen. Landelijk wordt ingezet op een aanwas van 3.500 gezinnen. ,,We hebben nooit genoeg pleeggezinnen. Er zijn veel kinderen die wachten op een plekje in een pleeggezin. Vanuit Pactum proberen we kinderen zo veel mogelijk te plaatsen bij gezinnen in de regio waar ze woonachtig zijn. Dat maakt het voor hen gemakkelijker de contacten met de biologische ouders te onderhouden."

,,De liefde voor kinderen maakt dat wij iets voor hen willen doen", zo zegt Ellen Veldman. ,,Maar je eigen kinderen moeten het ook willen en ervoor open staan. We hebben er dan ook goed over gesproken met hen. Je weet nooit hoe het gaat lopen, al kun je het wel een beetje inschatten. Onze kinderen stonden er allemaal voor open. Inmiddels vormen we met de pleegkinderen een gezin zoals het eraan toe gaat in alle gezinnen."

 

AFHAKEN Boersma zegt dat getracht wordt zo snel mogelijk een perspectief te zien voor kinderen. ,,Soms weet je al snel dat kinderen verder opgroeien in een pleeggezin. Maar soms is het voor een korte periode en wordt gewerkt aan de terugkeer van kinderen naar huis." Nieuwe pleeggezinnen zijn hard nodig omdat er ook gezinnen afhaken. ,,Ik heb net afscheid genomen van een gezin waarvan de ouders bijna zeventig zijn. Het laatste pleegkind is net de deur uit en ik snap dat je dan niet aan een nieuw pleegkind begint. Maar ze hebben dit werk jarenlang gedaan."

 

STIMULEREN Tegenwoordig werken in een gezin zowel de man als vrouw. ,,Dan denken mensen dat ze geen tijd hebben om aan pleegzorg te beginnen. Denk niet te snel dat het niet bij je past. Wij zoeken gewone mensen, gewone gezinnen waar kinderen een veilig plekje wordt geboden."

Ellen Veldman werkt niet en is daar ook blij mee. ,,Er zijn vaak dingetjes binnen een gezin waar je graag bij bent." Overigens doet ze wel veel vrijwilligerswerk. Haar man Klaas heeft voor deze dag vrijaf genomen.

 

CURSUSPAKKET Ouders die pleegzorg willen bieden kunnen zich aanmelden bij Pactum in Harderwijk. Ze krijgen dan een cursuspakket aangeboden. ,,Soms komt,'' zo zegt Boersma, ,,opvang ook zomaar eens op je pad, bijvoorbeeld door familieomstandigheden. Dan vindt een netwerkonderzoek plaats. Van pleegzorg word je niet rijk, maar er zijn wel voldoende financiële regelingen om het betaalbaar te maken.'' Klaas en Ellen: ,,Het pleegouderschap heeft ons als persoon en gezin zeker wel verrijkt.''