• Bedrijven moet niet druk opgelegd krijgen te verhuizen.

    Wijnand Kooijmans

Pleidooi voor lintbebouwing Stationsstraat

PUTTEN De meerderheid van de Puttense raad wil alleen lintbebouwing toestaan aan de noordzijde van de Stationsstraat. Dat werd duidelijk tijdens de raadscommissie Ruimte. Meerdere partijen maken zich ook sterk voor behoud van de combinatie van wonen en werken aan deze straat.

Wijnand Kooijmans

Het college van burgemeester en wethouders wil met de visie voor de Stationsstraat het mogelijk maken dat bestaande bedrijven in de toekomst plaatsmaken voor woningbouw. Zonder dat dwingend te willen opleggen. Jan van Meerveld (CDA) verzet zich hiertegen. Volgens hem is de Stationsstraat een voorbeeld van een uniek stukje Putten waar wonen en werken wordt gecombineerd.

Vooral voor ZZP'ers moet het, zo vindt Van Meerveld, mogelijk blijven te wonen aan de Stationsstraat met daarbij een flinke schuur om te klussen. De CDA'er wil de bestaande lintbebouwing aan de noordzijde behouden en vindt daarvoor steun bij onder meer Gemeentebelangen en Wij Putten.

SNELHEID Van Meerveld pleit ook voor een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur op de Stationsstraat. Een kleine meerderheid van de bewoners heeft zich daar ook voor uitgesproken. Hij wijst erop dat de weg een ontsluitingsweg blijft richting station en rijksweg A28. De snelheid van 50 kilometer per uur vindt hij ook in het belang van de hulpdiensten.

Wethouder Roelof Koekkoek geeft aan dat het college hierin een beslissing wil nemen in overleg met de bewoners. Busonderneming Keolis heeft aangegeven dat de verbinding met het station via lijn 107 mogelijk komt te vervallen wanneer de snelheid omlaag wordt gebracht.

WONINGEN Volgens wethouder Nico Gerritsen is het van belang dat vooral grotere bedrijven de mogelijkheid wordt geboden te verhuizen en in ruil daarvoor woningen mogen bouwen. Als voorbeeld noemt hij Jecor Vakbouwmarkt. Zonder toestemming hier woningen te bouwen is dat economisch niet haalbaar.

De visie van de wethouder wordt bestreden door de eigenaar van servicestation De Roos. Om te kunnen verhuizen moet het, zo zegt hij, mogelijk worden twee luxe Twin Towers te bouwen om dat economisch enigszins rendabel te maken. Door alle ontwikkelingen van de laatste tijd heeft zijn tankstation, zo zegt hij, al veel vaste klanten verloren.

NATUURGEBIED Alle partijen zijn het eens dat het natuurgebied tussen de Stationsstraat en de Husselsesteeg behouden moet blijven en toekomstige ontwikkelingen dat ook niet in de weg mogen staan. Alle partijen zijn bereid een krediet van 60.000 euro uit te trekken voor de reconstructie van het deel van de Stationsstraat tussen de rotonde bij de Praxis en de Vrouw van Putten en het deel van de Jan Nijenhuis tussen de betreffende rotonde en de Verzetslaan.