• De voorstellingen van Beyond Words beelden matschappelijke situaties of een bepaalde problematiek uit.

    Kim Ligtermoet/278design

Dans- en theater-voorstellingen met maatschappelijk thema

PUTTEN De stichting Beyond Words Productions uit Ermelo is vorig jaar opgericht. Het doel van de stichting is persoonlijke problematiek en maatschappelijke thema's bespreekbaar te maken door middel van dans- en theatervoorstellingen. Ook in Putten wil de stichting graag voor de jeugd  verschillende dans- muziek-  en theaterproducties gegeven. 

Maranke Pater

Laura Vaessen kwam per toeval bij Beyond Words terecht. ,,Precies een jaar geleden kwam ik bij een open dansles bij mijn dochter in de studio van Annemieke Bais-Langhekel kijken.  Annemieke is oprichter en artistiek leider van de stichting Beyond Words en ze gaf aan dat ze vrijwilligers nodig had om de stichting groot te brengen." De dans- en theatervoorstellingen van Beyond Words hebben allemaal een maatschappelijk thema of maken persoonlijke problematiek visueel. ,,Ik vond het doel van de stichting heel mooi. Door de combinatie van dans en theater kunnen we jongeren en volwassenen op een andere manier helpen. Ik hou van dans en theater en doe dit graag als vrijwilligerswerk."  

AUDITIE Dit nieuw opgerichte landelijke performing arts gezelschap brengt acteurs en actrices, choreografen, regisseurs en dansers samen om bijzondere voorstellingen te maken. Voordat een productie start worden er audities afgenomen onder professionals en semi-professionals. Bais-Langhekel: ,,We willen er zeker van zijn dat degene die meedoen ook een goede productie neer kunnen zetten en een goede kwaliteit van dansen of acteren of allebei kunnen laten zien. Voor de stichting werken we veel met dansers uit de regio, omdat het werkveld hier heel dun is en we hierdoor ook werkgelegenheid creëren."  Er worden vooral moderne dansvoorstellingen gegeven met verschillende muziekstijlen.,,Van klassiek tot moderne dans. Het ligt aan de situatie welke muziek we gebruiken." De onderwerpen van de producties zijn heel divers. Ook gebruiken we theater, interactie en psycho educatie in de voorstellingen.

Bais-Langhekel is psychosociaal therapeut en ze kwam onder haar cliënten steeds terugkerende problemen tegen als faalangst, burn-out, problemen rondom social media, en andere onderwerpen. Vaessen: ,,In de voorstellingen maken we deze onderwerpen visueel. Zo heb je bijvoorbeeld een nummer You Say, waarbij je aan de uitdrukkingen en de bewegingen van de dansers kunt zien dat ze verslagen of uitgeput zijn, maar dat er toch mensen zijn die hen optillen om hen verder te helpen." Het is ook mogelijk om bij een voorstelling gebruik te maken van een nazorgtraject. Dit kan bestaan uit aansluitende workshops en/of lesmateriaal. We hebben een onderwijskundige in het bestuur die bij het betreffende onderwerp lesmateriaal kan ontwikkelen.. De voorstellingen zijn een mooi middel om jongeren te bereiken. Ze hoeven niet naar een therapeut te gaan voor een één-op-één gesprek. Sommigen weten zelf niet eens dat ze last hebben van deze problemen en doordat ze de voorstelling zien, kan het ineens aan de oppervlakte komen en worden ze geraakt door de voorstelling."  

Beyond Words heeft in het eerste jaar twee voorstellingen op maat gemaakt. Nu willen zij zich richten op de jongeren. Hiervoor hebben ze een effectief jeugd preventie-plan ontwikkeld dat ze graag op de basisscholen en voortgezet onderwijs in Putten en omgeving willen opvoeren. Onderwerpen die niet tijdens de reguliere lessen worden behandeld worden tijdens deze (interactieve) voorstellingen visueel en bespreekbaar gemaakt in een taal die de jongeren spreken. ,,We zijn op zoek naar scholen die hier interesse in hebben en zoeken samen naar een manier waarop we dit kunnen bekostigen.  We  willen Beyond Words breed dragen in de regio en vragen daarom ook bedrijven en particulieren om te investeren in deze maatschappelijk betrokken stichting en dus in de gezondheid van de kinderen en jongeren door middel van sponsoring."  

Voor meer informatie: Beyond Words Productions