• Astrid van Schaik en wethouder Roelof Koekkoek: 'blijven herdenken belangrijk.'

    Wijnand Kooijmans

Uniek toneel 4 mei in Stroud

PUTTEN Het is uniek dat 4 mei in Putten, aansluitend op de dodenherdenking, een toneelstuk wordt opgevoerd in theater Stroud. Gare de Lyon vertelt het waargebeurde verhaal van twee geliefden die tijdens de Tweede Wereldoorlog afscheid van elkaar moeten nemen.

Wijnand Kooijmans

Met de afspraak elkaar na de oorlog elkaar op het station van vertrek, Gare de Lyon, elkaar weer te ontmoeten. Het leven loopt echter anders, Pas dertig jaar later zien ze zij elkaar als getrouwde mensen terug. Het is een stuk over de kracht van de liefde en over de pijn van gemiste kansen. Maar ook wat een oorlog teweeg brengt in mensenlevens.

PODIA De opvoering is onderdeel van Theater van de Dam. Inmiddels tien jaar geleden opgericht in Amsterdam met als doel op alle podia voorstellingen te brengen over de Tweede Wereldoorlog om de herinnering daaraan levend te houden. Daarna uitgezet naar andere grote steden.

Putten is nu als kleinere plaats ook in de reeks voorstellingen opgenomen. Dit gezien de razzia die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. ,,Het is voor Putten een unieke voorstelling", zo zegt Astrid van Schaik van Theater Stroud. ,,We zijn ook blij dat de gemeente dit erkent en het financieel mogelijk maakt dat alle Puttenaren gratis de voorstelling kunnen bezoeken.''

COLLEGE Uniek is dat na de dodenherdenking het college van burgemeester en wethouders, raadsleden en ambtenaren naar Stroud gaan om daar de om 21.00 uur beginnende voorstelling bij te wonen. ,,Het stuk geeft de impact van een oorlog op mensen weer en dat is onlosmakelijk verbonden met Putten. De razzia draagt men hier het hele leven met zich mee."

Tijdens de voorstelling wordt authentiek beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog vertoond. Na afloop is er in de foyer met elkaar in gesprek te gaan over het stuk. ,,Dit gebeurt", zo zegt Van Schaik, ,,overigens regelmatig na voorstelling. Zowel bij een zwaar stuk als een luchtige voorstelling. Het verbindt mensen met elkaar." De voorstelling is vanaf nu te boeken.

HERDENKEN Het college hecht, zo wethouder Roelof Koekkoek, grote waarde aan het herdenken. Dat maakt dat ook 100.000 euro is uitgetrokken voor allerlei initiatieven. ,,Het potje is nu leeg. Vorig jaar zijn er twaalf activiteiten geweest, dit jaar rond de twintig."

Koekkoek zegt dat de gemeente inzet op aandacht voor het brede verhaal. ,,Het lijkt ver weg wat er is gebeurd. We moeten er echter aandacht voor blijven vragen en gelukkig krijgt het ook steeds breder aandacht." Als voorbeeld noemt Koekkoek het Joodse werkkamp bij de Vanenburg.

GECONFRONTEERD Hij kwam daar zelf pas mee in aanraking toen mensen bij de aanleg van het Westerbork dat hem vertelden. ,,Dan merk je dat de razzia een stempel heeft gedrukt op het herdenken in Putten. Andere dingen zijn vergeten of terzijde geschoven. Dat wordt nu doorbroken."