• Hans Krudde
  • Hans Krudde
  • Hans Krudde
  • Hans Krudde
  • Hans Krudde

Vervolg op voorstelling 'Van Klaagzang naar Hoop' in de maak

PUTTEN Er is een vervolg op de muziektheatervoorstelling Van Klaagzang naar Hoop in de maak. Opnieuw zullen Elly van Geest en Myriam Cloosterman van Theaterhuis Wild Zwijn het script, de regie en de productie op zich nemen, daarbij ondersteund door het bestuur van de theaterstichting uit Putten. De nieuwe voorstelling wordt mogelijk gemaakt door subsidies die zijn toegekend door de Gemeente Putten, Veluwe Remembers, VSB-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Overnodig.

Het stuk dat de titel '...en toen?' meekrijgt, draait om de keus waar de hoofdpersoon uit het stuk, Juul, een jongere, voor komt te staan. Kiest ze voor haar toekomst of voor haar verleden, wanneer blijkt dat de klimaatmars waar ze aan mee wil doen samenvalt met de herdenking van de Puttense razzia. Belangrijk daarbij is het feit dat de oma van Juul, nu 85 jaar oud, de razzia als tienjarig kind heeft meegemaakt. Juul heeft in eerste instantie zoiets van: 'die razzia is nu zo lang geleden, dat is nu niet meer belangrijk, onze generatie heeft wel wat anders aan het hoofd.' Daarmee komt ze ernstig in conflict met haar moeder. Welke keus ze uiteindelijk zal maken wordt duidelijk in de voorstelling ...en toen?

FLASHBACKS De oma van Juul speelt ook een rol in het stuk met flashbacks naar de oorlogstijd. Opnieuw wordt er ook een verbinding gelegd met de oorlogen die nu in de wereld zijn. Van Geest: ,,De beste vriendin van Juul, Yasmin, is een meisje uit Syrië. Het is mooi om het thema van de razziageschiedenis te kunnen verbreden door een parallel te leggen met de oorlog in Syrië en het verhaal daarmee te verbreden en te verdiepen." Cloosterman: ,,Ook in het verhaallijntje van Yasmin en haar familie speelt het heden en het al dan niet loslaten van het verleden een belangrijke rol."

GENERATIES …en toen? is een verhaal van verschillende generaties. De rode draad is in hoeverre herdenken van belang is voor de huidige generatie. De oma van Juul stelt op een gegeven moment dat als haar verhaal niet meer verteld wordt, de geschiedenis ook vergeten wordt. ,,Ook in het spelersensemble zijn de verschillende generaties vertegenwoordigd", aldus Cloosterman. ,,Het onderwerp 'blik je terug of vooruit?' zal ook in de groep zelf spelen."

VOORSTELLINGEN De voorstellingen, vier stuks in totaal, zullen op 27 en 28 maart 2020 worden gegeven. Van Geest: ,,We houden twee voorstellingen voor scholieren en twee voorstellingen voor andere belangstellenden."

PUTTEN HERDENKT Theaterhuis Wild Zwijn maakt deel uit van het gemeentelijk overleg 'Putten Herdenkt', waarin diverse lokale initiatieven zijn gebundeld die te maken hebben met de 75-jarige herdenking van de razzia en 75 jaar bevrijding. De voorstellingen zullen in cultureel centrum Stroud te zien zijn. Van Geest: ,,De spelersgroep heeft nog enkele plaatsen vrij, we zoeken nog kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar die mee willen doen aan de voorstelling." Voor meer informatie over de nieuwe voorstelling en deelname: www.theaterhuiswildzwijn.nl of 06-23196934.

FILM Eind juni 2018 kwamen er ruim vijfhonderd mensen naar de eerste voorstelling Van Klaagzang naar hoop kijken. Van de voorstelling is een film gemaakt die op vrijdagavond 27 september 2019 wordt vertoond in Stroud. De film wordt omlijst door live muziek van het saxofoonensemble Strax, met na afloop een meet&greet met de spelers. Kaarten zijn voor 5 euro verkrijgbaar bij de VVV in Putten en aan de zaal. De film begint om 20.00 uur.