• Politie

Politie Ermelo haalt Britse 'spookauto' van de weg

ERMELO/PUTTEN/HARDERWIJK Een rustige nachtdienst, zondag- op maandagnacht, meldt wijkagent Jelle van Heerikhuize. ,,Alle tijd voor uitgebreid toezicht en surveillance in Ermelo, Putten en Harderwijk, want het is een hele uitdaging om überhaupt een auto te treffen vannacht." Tot de agenten een Jaguar uit Groot Brittannië aantreffen.

De inzittenden van de Britse Jaguar komen uit Polen. Volgens het V5C-document (voertuigregistratie) is de eigenaar van de Jaguar echter een Brit. Volgens de Polen is de auto eigendom van een Poolse vriend, die de auto heeft uitgeleend. ,,Vermoedelijk een spookauto", schrijft de wijkagent. ,,Een spookauto is een voertuig, meestal uit Groot Brittannië, dat met de originele Britse kentekenplaten rondrijdt, terwijl het voertuig feitelijk al van eigenaar is gewisseld. Vaak maken criminelen hiervan gebruik om volstrekt anoniem en niet herleidbaar te zijn." 

De Jaguar reed dus vermoedelijk zonder tenaamstelling in Nederland rond en een inbeslagname volgde. ,,De Poolse bestuurder kan geen rijbewijs tonen. Na internationale uitvraag blijkt dat de man een rijverbod heeft tot en met 2022."