• Henk Hutten

Fontanusplein 1: Ondermijning

PUTTEN In de rubriek Fontanusplein 1 vertellen burgemeester en wethouders op persoonlijke wijze over hun dagelijkse werkzaamheden, dilemma's en ontwikkelingen in de samenleving.

Ondermijning. U kent de uitdrukking vast wel. De kranten schrijven er geregeld over en ook binnen de overheid is het een belangrijk gespreksonderwerp. Bij ondermijning gaat het om criminele activiteiten waarbij misbruik wordt gemaakt van legale structuren. Simpel gesteld: de onderwereld maakt gebruik van de mogelijkheden van de bovenwereld.

Ondermijning is géén ver-van-ons-bedshow, het speelt ook bij ons in Putten. Sterker, onze ligging in de nabijheid van grote steden, de vele recreatiewoningen en leegstaande schuren in ons grote buitengebied maken dat er ook bij ons zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Denk aan illegale handel, hennepkwekerijen, xtc-laboratoria, mensenhandel en witwaspraktijken.

HALT Als gemeentelijke overheid proberen wij deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Daartoe hebben wij onlangs een plan van aanpak opgesteld. Bij de uitvoering hiervan werken wij nauw samen met de politie, justitie, de douane en de belastingdienst. Dat is best ingewikkeld, want we weten allemaal dat het qua capaciteit niet overhoudt. Wij doen ons best, maar daarbij hebben wij u, de inwoners en de ondernemers van Putten ook nodig.

Wij vragen u daarom alert te zijn. Alert om 'het onzichtbare, zichtbaar te maken'. Laat ik een voorbeeld noemen. U woont in het buitengebied en u heeft een leegstaande schuur. Een, op het eerste gezicht keurig persoon, vraagt u om uw schuur te mogen huren. Om antieke motoren te stallen. Er wordt u een méér dan mooie huursom aangeboden. Wees dan op de eerste plaats alert: vraag om legitimatie, noteer het kenteken, ga op internet op onderzoek uit. Kortom, gebruik vooral uw boerenverstand. Trap er niet in, want u komt er nooit meer vanaf. Een hennepplantage of een xtc-laboratorium kan voor tienduizenden euro's aan schade aan panden veroorzaken. Schade die nergens verhaald kan worden.

MELDPUNT Wij willen u daarbij helpen. Binnenkort verspreiden wij in ons buitengebied een folder die u meer inzicht geeft in ondermijnende praktijken. Ook hebben wij een meldpunt ondermijning ingesteld. Vermoedt u dat er iets niet pluis is? Meld het via www.putten.nl/meldeenvermoeden. Dat kan anoniem. Wij ondernemen vervolgens actie. Of neem contact op met de lokale politie via telefoonnummer 0900-8844.

Alleen samen kunnen wij het tij keren.

H.A. Lambooij, burgemeester