• Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Opkoopregister

Nog niet zo lang geleden werd ik door de politie geïnformeerd over een nare inbraak in onze gemeente. Het betrof de roof van oude familiesieraden met een grote emotionele waarde. Het verhaal raakte mij. Inbraken hebben impact; er zijn mensen in je huis geweest, er zijn dingen vernield. Dat voelt niet goed. En als er dan ook nog spullen worden weggehaald waar je emotioneel aan gehecht bent, dan hakt dat er behoorlijk in.

REGISTER Hoe graag ik het ook zou willen, inbraken zijn helaas niet te voorkomen. Dit betekent beslist niet dat wij, als lokale overheid, op onze handen zitten. Een van de middelen die wij inzetten ter bestrijding van inbraken is het opkoopregister. Handelaren in onze gemeente zijn op grond van de APV, de algemene plaatselijke verordening, verplicht om een (digitaal) register bij te houden van tweedehands of ongeregelde goederen die zij in- en verkopen. U moet hierbij denken aan platina, goud, zilver, edelstenen, kunstvoorwerpen, fietsen, mobiele telefoons en videoapparatuur. Doel van het register is om heling van gestolen goederen tegen te gaan.

CONTROLE Een opkoopregister heeft natuurlijk alleen zin als handelaren hier serieus mee omgaan. Dat zij alle aan- en verkopen netjes vastleggen en dat zij aan verkopers van spullen vragen zich bekend te maken. Om te controleren of dat het geval is heeft de politie, samen met de boa’s van onze gemeente, vorige maand controlebezoeken gebracht aan een aantal lokale ondernemers. Hieruit bleek dat deze ondernemers hun zaakjes prima op orde hebben. Alles was keurig geregistreerd, de aanwezige handelsvoorraad was in alle gevallen goed te herleiden. Daar ben ik blij mee.

SIGNAAL Met het op orde hebben van hun administratie laten deze Puttense ondernemers zien dat zij niet openstaan voor heling. Inbrekers hoeven bij deze handelaren dus niet aan te komen met hun gestolen waar. Dan lopen ze, met dank aan het opkoopregister, geheid tegen de lamp. En dat is een belangrijk signaal in de richting van criminelen. Die hebben immers ook een afzetmarkt nodig.

Natuurlijk voorkom je met het opkoopregister niet alle inbraken in Putten. Maar het register levert wél een bijdrage aan een veiliger Putten. Dit met dank aan de inzet onze lokale ondernemers, onze politie en onze boa’s.

H.A. Lambooij, burgemeester