• Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Vuurwerkverbod. En dan…

Flink wat gemeenten in ons land kenden een onrustige jaarwisseling. Landelijk gezien steeg het aantal incidenten opnieuw. Dat maakt dat politiek Den Haag steeds nadrukkelijker spreekt over een landelijk verbod op het afsteken van zwaar knalvuurwerk en vuurpijlen. Hoe een en ander er precies uit gaat zien is nu nog niet duidelijk, maar er staat wat te gebeuren. Dat is zeker.

VRAGEN Hoewel wij in Putten een relatief rustige jaarwisseling kenden raakt deze ontwikkeling ook onze gemeente. Daar gaan wij mee te maken krijgen. Deze ontwikkeling roept bij mij als burgemeester op dit moment vooral vragen op. Hoe gaan wij als gemeente een eventueel verbod op het afsteken van zwaar vuurwerk en vuurpijlen controleren? Er is bij de politie en bij onze boa's bepaald geen sprake van overcapaciteit. En wat is zwaar knalvuurwerk en hoe onderscheiden zij vuurpijlen van siervuurwerk? Waar valt carbid onder? Wij hebben hiervoor afgelopen jaar ruim dertig vergunningen afgegeven. Ik heb geen wanklank gehoord. Het carbidschieten is echt een traditie in onze omgeving.

SOCIAAL Verder is de jaarwisseling ook een sociaal gebeuren. Mensen gaan niet alleen de straat op om vuurwerk af te steken, maar ook om de buren even een gelukkig nieuwjaar te wensen. Dat kun je natuurlijk ook heel goed zonder vuurwerk doen, maar dat gaat wel vaak samen. De vraag voor mij is of de gemeente hier een rol in heeft. Moeten wij als gemeente op
een of meerdere plekken in ons dorp centrale vuurwerkshows organiseren? Of is dat vooral aan de samenleving zelf? Zo'n centrale vuurwerkshow is natuurlijk gezellig. Aan de andere kan het ook voor onrust zorgen, zeker als daarbij het nodige genuttigd wordt.

Ik heb geen idee wanneer wij iets uit Den Haag mogen verwachten als het gaat om regelgeving. Daar wil ik ook niet op wachten. Ik heb, zoals u leest, nogal wat vragen. Daar wil ik snel mee aan de slag. En dat bij voorkeur samen met u. Heeft u interesse om mee te denken of heeft u nu al een reactie? Ik ben benieuwd en hoor het graag.

[H.A. Lambooij, burgemeester