• Ernst&Luim speelt 'Als de boodschap maar duidelijk is'.

    Ernst&Luim

Première van Ernst&Luim

PUTTEN Vorig weekend beleefde toneelvereniging Ernst&Luim haar première met het stuk ‘Als de boodschap maar duidelijk is’. Aankomende zaterdag is er een nieuw optreden gepland. Over een toiletjuffrouw, een klusjesman, vakantiegasten en bijzondere boodschappen.

Maranke Pater

Voor de toneelvereniging was het vorig jaar wel even zoeken, toen er veranderingen in het bestuur optraden en de voorstelling wegens ziekte van één van de hoofdrolspelers niet door kon gaan. Penningmeester Ingrid Vergouwe: ,,We kregen daarnaast een aantal nieuwe spelers en we moesten elkaar echt even leren kennen.Normaal gesproken kijken nieuwe spelers het eerste jaar vooral mee, zodat ze weten hoe ze bepaalde karakters neer kunnen zetten,maar dit keer werden ze in het diepe gegooid. Uiteindelijk was alle spanning voor niks, want we hebben afgelopen weekend een bijzonder geslaagde avond gehad.”

HUMOR ‘Als de boodschap maar duidelijk is’ is een klucht, een humorvol stuk waarbij de hele avond gelachen kan worden. ,,Het stuk speelt zich af rondom een toiletgebouw van een Franse camping waar de spelers van alles meemaken. De rode draad in het verhaal is de boodschap, die je in meerdere contexten kunt uitleggen. Of het nou een informatieve of een toiletboodschap is.” Bijzonder was ook het eerste toneelstuk in een vernieuwd theater omdat Stroud een compleet vernieuwde zaal had gekregen met vlakkevloertheater. ,,Een jaar lang hebben we op een andere plek gerepeteerd tijdens de verbouwing. Voor de spelers was het daarom heel bijzonder om in zo’n mooi nieuw theater te kunnen spelen en ook heel anders, omdat je tegen het publiek opkijkt. We starten in september altijd met oefenen. Dit deden we vanaf het begin al in de nieuwe theaterzaal, zodat de spelers ook een gevoel konden krijgen bij het nieuwe toneel en hoe groot de vloer was waar ze op gingen spelen. We hebben provisorisch een deur van karton gemaakt en twee stoelen neergezet, zodat de spelers een gevoel kregen bij het decor, wat op dat moment nog niet gebouwd was.”

JUBILEUM Ernst&Luim bestaat zeventig jaar. Verleden jaar heeft de toneelvereniging voor het eerst het optreden moeten afzeggen. ,,Ernst&Luim is ontstaan door het Herfstklokje. Hier gaven ze van oudsher toneelvoorstellingen om de clubkas te spekken. Ernst & Luim is zich later echt als toneelvereniging gaan ontplooien.” Momenteel heeft de vereniging elf leden.,,Het is een mooi aantal, er zouden wellicht nog vier leden bij kunnen zodat we een klucht kunnen blijven spelen. Iedere speler wil immers voldoende te doen hebben.”

In de pauze vindt een verloting plaats. Kaarten zijn te koop voor 10 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro. ‘Als de boodschap maar duidelijk is’ is nog op zaterdag 2 maart te zien in Theater Stroud aan de Brinkstraat 93.

Meer op www.ernstenluimputten.nl.