• Rosemarie Landman en Astrid van Schaik kijken uit naar het nieuwe seizoen.

    Maranke Pater

Preview-avond voor nieuw theaterseizoen Stroud

PUTTEN Theater Stroud staat aan de vooravond van haar 25-jarige jubileum en daarom komt er een extra feestelijk tintje aan het nieuwe programma voor komend seizoen. Op 23 mei wordt er een preview-avond gehouden waarop het programma wordt gelanceerd. Een tipje van de sluier willen programmeur Rosemarie Landman en voorzitter Astrid van Schaik al oplichten.

Maranke Pater

Theater Stroud heeft een buitengewoon goed jaar gedraaid met een maximum aantal verkochte kaarten. Van Schaik: ,,Die toename in de belangstelling heeft te maken met onze nieuwe theaterzaal waardoor we mooie nieuwe en grotere producties kunnen laten opvoeren. Mensen zien een avond theater nu echt als een avondje uit in Putten." Vorig jaar stonden er nog achttien voorstellingen gepland. Daar zijn er nu drie bijgekomen. Het uiteindelijke doel is om naar 25 voorstellingen per jaar te groeien.

De dames willen nog niet alles verklappen wat er dit jaar op het podium te zien zal zijn, maar wel is zeker dat ze mee doen aan het project 'Theater na de Dam'. Landman: ,, Tien jaar geleden is dit opgestart in Carré, waarbij theaters na de Dodenherdenking hun deuren openen voor een voorstelling die te maken heeft met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. We raken steeds meer mensen kwijt door ouderdom en zij kunnen hun verhalen nu nog doorvertellen aan de generatie van nu." Op 4 mei 2020 wordt na de dodenherdenking het toneelstuk Gare du Lyon opgevoerd over twee geliefden die door de oorlog uit elkaar worden gedreven, maar elkaar dertig jaar later weer tegenkomen." Er wordt een solovoorstelling verwacht met Saskia Temmink in de hoofdrol, bekend van 'De Vloer Op', 'Bloedverwanten' en 'Oud Geld'. Landman: ,,De schrijfster Carolien Spaans van het boek 'Doet sneeuw pijn' waar de voorstelling op gebaseerd is, zal actief deelnemen aan het project 'Adopteer een voorstelling' wat hieraan is gekoppeld.

DEMENTIE Cor Bakker en Toine Heijmans hebben beide persoonlijk ervaring met dementie en openen op 14 september 'De Week over Dementie' met hun voorstelling 'Dubbelspel voor Dementie'. Deze avond zullen zij samen met burgemeester Lambooij ook de expositie 'Alzheimer Fluisteren' openen. Verheugd zijn Van Schaik en Landman ook met de komst van Guido Weijers naar Putten. Volgend jaar zal er twee keer een Podium Xtra zijn, waarin een bekende Puttenaar een avond verzorgt. Van Schaik: ,,Onder andere kunstenaar Gerrit van Emous zal een avond verzorgen met een bekende artiest."

Nieuw dit jaar is de Theatertafel. De Theatertafel is een concept waarbij de bezoekers die alleen komen aan de Theatertafel worden ontvangen door een gastvrouw daarbij andere theaterliefhebbers ontmoeten en samen kunnen genieten van de voorstelling.

Op de Preview-avond van 23 mei zal Ernest Beuving de presentatie van het nieuwe theaterprogramma ondersteunen met muziek uit zijn voorstelling van Lennard Cohen. Er zullen daarnaast meer voorproefjes op het programma gegeven worden. Kaarten voor 23 mei kosten 5 euro per stuk en zijn op de Preview-avond te koop. De aanvang is 20.15 uur.