• Leonie van Someren

Putten gaat voor duurzaam

PUTTEN Tijdens de informatieavond 'Maak je huis duurzaam' op 4 maart in Putten, lieten ruim 80 Puttenaren zich inspireren over het duurzaam en energiezuinig maken van hun woning. Naast de verschillende workshops konden bezoekers op de bedrijvenmarkt hun vragen stellen aan de aanwezige bedrijven. Een drietal enthousiaste huiseigenaren van een duurzame woning vertelden over hun ervaringen en ook was er een gezellige streekproductenproeverij. De avond werd georganiseerd door Veluwe Duurzaam in samenwerking met de gemeente Putten en vond plaats op het Chr. College Groevenbeek.

Met de uitspraak 'De aarde biedt voldoende voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht' opende wethouder Ard Kleijer de avond. ´´Iedereen kan op zijn of haar eigen manier bezig zijn met duurzaamheid, in grote en in kleine stappen. De gemeente Putten wil hier graag bij helpen´´, aldus wethouder Kleijer. De wethouder is blij dat al zoveel huizen in Putten aan de slag zijn gegaan met isolatie en zonnepanelen en hoopt dat nog meer inwoners zullen volgen.

Er was veel interesse voor de diverse workshops. Bijvoorbeeld voor de workshop 'Energielabel omhoog energierekening omlaag' door Marc Smijers van Smijers Energieadvies. Smijers gaf uitleg over het energielabel en tips over hoe je je energierekening kunt verlagen. De gemeente Putten en Rabobank Randmeren beantwoorde vragen over financieringsmogelijkheden tijdens de workshop 'Financiering & Subsidies'. Huiseigenaren in Putten kunnen onder andere gebruik maken van de isolatiesubsidie en een zeer gunstige duurzaamheidslening.

Op de bedrijvenmarkt lieten bezoekers zich verder informeren door regionale bedrijven. De bedrijven presenteerden een grote variatie aan duurzame toepassingen zoals, zonneboilers, pelletkachels, isolatie, groendaken etc. Ook konden de bezoekers in gesprek met de huiseigenaren uit Putten die zelf hun huis duurzaam hebben gemaakt. Alexander Haccou, Dick Schouten en Lubbert van den Heuvel deelden met veel enthousiasme hun ervaringen. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje van de streekproductenproeverij. De gemeente Putten kijkt tevreden terug op de avond.

Veluwe Duurzaam presenteerde tijdens de informatie het nieuwe project 'Zeg 'ns A'. Met dit project kunnen huiseigenaren op de Veluwe onder leiding van een onafhankelijke energieadviseur ontdekken hoe zij hun energielasten kunnen verlagen en energielabel verhogen. Met uiteindelijk energielabel A als doel. Meer informatie over Zeg 'ns A is te vinden op www.veluweduurzaam.nl/zegnsa