• Archief BDU Media

Putten voldoet aan wettelijke taak voor dierenopvang

PUTTEN/BARNEVELD Met de overeenkomst met dierenasiel Levenslust voldoet de gemeente Putten wel degelijk aan de wettelijke taak voor de opvang van dieren. Dat zegt voorzitter Hommo Hamster naar aanleiding van kritiek van Wilma Mulder van de dierenambulance Nijkerk/Putten dat Putten de regels overtreedt.

Wijnand Kooijmans

Volgens Hamster wordt voldaan aan de wettelijke plicht dieren veertien dagen op te vangen. ,,Daarnaast hebben we als asiel ook een taak waarmee de gemeente wettelijk geen bemoeienis heeft. Dan gaat het onder meer om de opvang van dieren waar mensen afstand van willen doen." Hamster zegt dat er een lijst is van dieren die als huisdier mogen worden gehouden. Hierin zijn ook konijnen, cavia's, kippen en geiten opgenomen. ,,Maar tot nu toe is nog nooit één van deze genoemde diersoorten bij ons asiel afgegeven door de dierenambulance. Wanneer dit wel gebeurt zullen wij zeker handelen in het belang van het welzijn van het dier."

Voor de opvang van bijvoorbeeld egels en eekhoorns geldt geen wettelijke verplichting voor gemeenten, aldus Hamster. Bij Hamster schiet de opmerking van Mulder dat kittens worden gedood wanneer ze naar Levenslust worden gebracht in het verkeerde keelgat. ,,Dat is klinkklare onzin. Iedereen kan naar ons asiel komen en zelf zien hoe goed katten worden behandeld. Een zwerfkat kan ook een verwilderde kat zijn. Voor de behandeling hiervan geldt een wettelijk protocol. De kat wordt gevangen, door de dierenarts gesteriliseerd en weer teruggeplaatst."