• Vijf nabestaanden werken bij het graf van hun grootvader.

    Stichting Samen Verder Putten

Puttenaren maken begin met ontmoetingstuin

PUTTEN Een groep van vierentwintig Puttenaren heeft een begin gemaakt met de nieuwe ontmoetingstuin bij de massagraven in Ladelund. Voor velen van hen waren het intensieve dagen met een lach en een traan.

Maranke Pater

Op 4 april vertrok de groep met als eindbestemming Ladelund. Michel Kooij, voorzitter van de stichting Samen Verder Putten: ,,We zijn rond 9.00 uur uit Putten vertrokken en waren rond 16.00 uur in Ladelund waar een grote groep inwoners van Ladelund ons opwachtte bij de Gedachtenisruimte."

GASTGEZIN Alle Puttenaren werden ondergebracht in een gastgezin. Kooij: ,,Het ontvangst was fantastisch, we kregen hetzelfde gevoel als toen we in 2015 de Ladelundloop organiseerden. De helft van de groep was al eens in Ladelund geweest, de andere helft niet. De groep die nog nooit in Ladelund was geweest stond met open mond te kijken naar de hartelijke mensen."

HEIDEPLANTJES In de avond ging de groep naar het pastoraat om hier samen met pastoor Hans Joachim Stück te eten. De ochtend daarop begon het werk. ,,We hebben echt met onze handen uit de mouwen staan zweten met de schop in de hand. Het was slecht weer, maar dat deerde niemand. Uiteindelijk hebben we drie keer zoveel werk verzet dan gedacht en gepland was." Elf volle containers aan tuinafval werden er afgevoerd. Kooij: ,,We hebben een groot aantal heideplantjes vanuit Ladelund mee naar Putten genomen en verdeeld onder mensen die er graag een wilden hebben. De plantjes stonden op dezelfde grond als de massagraven. Voor veel nabestaanden zijn deze plantjes erg waardevol, sommigen zijn zelfs in Putten bij het graf van oma's neergezet waarvan de echtgenoot in Ladelund is overleden."

De reis naar Ladelund was niet alleen bedoeld om met de tuin bezig te zijn, maar ook om binnen belangrijke thema's te praten met elkaar. ,,Iedere deelnemer had zijn of haar eigen motivatie, die lag dieper dan alleen het aanleggen van de ontmoetingtuin." De stichting heeft verschillende deelnemers aan het project handvatten gegeven om naar informatie te speuren over hun overleden dierbare.

EMOTIES Kooij: ,,Ik ben met de familieleden van de familie Bronckhorst naar het station gegaan waar hun grootvader aan is gekomen na een lange reis uit Putten, via verschillende concentratiekampen. We zijn met de hele groep naar het voormalig kampterrein gegaan waar de Puttenaren zijn overleden. Ineens stonden we met de hele groep middenin het veld, hand in hand. Er zijn tijdens de reis heel wat emoties naar boven gekomen, vooral bij de mensen waarvan de grootvader overleden is in Ladelund. Vanaf het kampterrein zijn we hetzelfde pad terug gelopen als waarvan het lichaam van hun grootvader is meegenomen naar de massagraven. Ook dat was een hele bijzondere gebeurtenis."

CROWDFUNDING Op de plek waar de herinneringstuin komt, zijn samen met inwoners van Ladelund alle oude planten weggehaald, paden zijn omgelegd en stenen zijn weggehaald. De stichting Samen Verder Putten is bezig om geld in te zamelen om nieuwe planten en bestrating te kopen middels een crowdfundingsactie. Voor meer informatie: www.stichtingsamenverderputten.nl