• Smakelijck williene klinck

    Maranke Pater

Puttense brengt Smakelijck Winters kookboek uit

PUTTEN De Puttense Williene Klinck heeft opnieuw een kookboek uitgebracht. 'Smakelijck Winter' is het vijfde boek in haar 'Smakelijck'-serie.

Maranke Pater

 

Een half jaar is Klinck bezig geweest met het uitproberen van nieuwe gerechten voor 'Smakelijck Winter'. Zodra haar vorige boek 'Smakelijck Zomer' van de drukpers rolde, ging ze er mee aan de gang. Klinck: ,,Smakelijck Winter'  is een logisch gevolg op mijn boek met zomerse gerechten. Toen het uitkwam in de boekhandels zijn mensen meteen de keuken ingestapt om lekker te gaan koken. Op mijn Facebookpagina waar veel lezers zitten kwamen heel veel foto's voorbij van gerechten uit dit nieuwe boek. Dat betekent dat het weer erg goed valt."

De ruim honderd recepten in het nieuwe kookboek zijn suikervrij en e-nummervrij, iets waar Klinck inmiddels een autoriteit in is. Haar website Smakelijck.nl heeft duizenden volgers uit het hele land en ze geeft regelmatig workshops in E-nummervrij en suikervrij koken. In het nieuwe kookboek wordt ingezoomd op seizoensgerechten met ingrediënten die voornamelijk te verkrijgen zijn van oktober tot en met maart. ,,Er bestaan allerlei groenten die bij een bepaald seizoen horen, zoals de pompoen en diverse koolsoorten. Ook horen in deze winterse maanden specifieke kruiden en specerijen. De decembermaand komt er weer aan, dus staat er ook een recept in voor kruidnoten en speculaas zonder geraffineerde suikers en e-nummers. Maar ik heb ook kaneelijs en kaneelcake kunnen creëren."

Klincks eigen favoriete gerecht is de 'Shepherds pie', een ovenschotel bestaande uit groente, gehakt, aardappelpuree en geraspte kaas. ,,De 'Shepherds pie is een heerlijke combinatie van diverse winterse groenten en past helemaal bij deze gerechten. Ik ben zelf ook gek op de ovenschotels in het boek, het is heerlijk om in de ochtend een stoofschotel voor te bereiden, die vervolgens uren kan garen. Ook zijn ze heel makkelijk in te vriezen." Nu Klinck klaar is het haar vijfde boek  gaat ze zeker niet op haar lauweren rusten. ,,Ik geef mijn lezers nu eerst even de tijd om het boek aan te schaffen. Mijn eerste drie boeken zijn met tussenpozes van acht maanden na elkaar uit gekomen, dat voelde voor de meeste mensen te snel. Het zijn toch boeken die ze voor hun verjaardag vragen of cadeau willen doen tijdens een bijzondere gelegenheid zoals Kerst of Sinterklaas." Er zijn genoeg plannen voor nieuwe kookboeken in de Smakelijck-reeks, zoals een boek speciaal voor mensen die graag willen kamperen en op één gasstel koken, of een speciaal kookboek gericht op kinderen. ,,Mijn lezers en de volgers van mijn site en mijn facebookpagina geven mij regelmatig tips voor nieuwe boeken. Ik voel ook dat ik nog lang niet uitgeschreven en uitgebakken ben." 

Klinck zal tijdens de bakbeurs van Heel Putten Bakt in het Hof van Putten op zaterdag 24 september aanwezig zijn om haar boek te promoten en om haar lezers te ontmoeten. Ze zal op de bakbeurs staan met andere sympathisanten van suiker- en E-nummervrij koken en bakken. Ook is ze begeleidster van de kandidaten van de bakwedstrijd.

Meer informatie op www.smakelijck.nl