Puttense fietsers verrast tijdens 'Ik wil je Zien' fietslichtactie

PUTTEN - De fietstunnel bij de Nijkerkerstraat en de rotonde aan de Nijkerkerstraat, Stationsstraat, Oude Rijksweg en de Dorpstraat in Putten vormden vorige week woensdag het decor voor een heuse verlichte 'pitsstraat'. Reden voor deze actie was de fietslichtcampagne 'Ik wil je Zien' van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland en de gemeente Putten.

Angela de Graaf

Aan het einde van de middag en het begin van de avond stond er voor fietsers een vliegensvlug pitsteam klaar om de voorbijgangers voorlichting te geven over goede fietsverlichting. De fietsactie startte rond 16.30 uur en eindigde rond 19.30 uur. Wethouder Koekkoek maakte met zijn aanwezigheid het verrassingseffect voor de fietsers compleet. Na zijn openingswoord was het de hoogste tijd om de fietsers te voorzien van goed advies.

Goede verlichting

Onder toeziend oog van de wethouder kregen fietsers bij wie goede verlichting ontbrak, eenmalig gratis kwalitatieve fietslampjes op hun fiets gemonteerd. Uiteraard werd het goede gedrag van de fietsers ook beloond. Bij werkende fietsverlichting kregen de fietsers een lichtgevende sleutelhanger in de vorm van een blauw duimpje.

Nieuwe fietslichtcampagne

De campagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland is eind oktober gestart met de slogan 'Ik wil je Zien'. Doelstelling van deze campagne is bevorderen dat fietsers, vooral jongeren tussen de 13 en 24 jaar, beschikken over goed werkende fietsverlichting en reflectie. Niet alleen de beschikking over goede fietsverlichting is belangrijk, maar fietsers moeten deze ook daadwerkelijk gebruiken in het donker en bij omstandigheden met beperkt zicht. Twintig procent van de fietsslachtoffers in Nederland is het gevolg van ongevallen in het donker.

Besef

Voornamelijk jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 25 jaar zijn daarbij slachtoffer. Hoewel bijna alle jongeren zich bewust zijn van het belang van goed werkende fietsverlichting, rijdt de helft van hen nog steeds zonder licht in het donker. Jeugdige fietsers beseffen vaak pas hoe slecht ze zonder fietsverlichting te zien zijn, als ze 17 of 18 jaar zijn, autorijlessen nemen en zelf achter het stuur van een auto zitten. Vaak schrikken de jongeren dan echt van het laat opmerken van fietsers zonder licht in het verkeer.

Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland is een onafhankelijk samenwerkingsverband van overheden en organisaties die actief betrokken zijn bij het bevorderen en vergroten van de verkeersveiligheid in Oost Nederland. Zij valt onder de regie van de provincie Gelderland en Overijssel.

Informatie

Voor meer informatie over de campagne kunt u contact opnemen met Janet Doorduin, projectleider 'Ik wil je Zien' bij het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0615941454 of via het e-mailadres j.doorduin@gelderland.nl