Puttense Haringparty steunt goed doel

PUTTEN De Puttense Haringparty vindt plaats op woensdag 10 juni. Vanaf 17.00 uur is een ieder welkom bij Partycentrum de Huifkar. Zij organiseren dit event samen met Visgilde Foppen en MTH Accountants & Adviseurs. Tijdens de haringparty kunnen bezoekers in een ongedwongen sfeer netwerken met de aanwezige ondernemers en ook de stands bezoeken van Autobedrijf Franken, Bouwbedrijf de Bruin, 't Vershuis, Syslogic, Megadruk, MTH Accountants & Adviseurs, Berends & Slump en nog een aantal lokale bedrijven. Ook zal Shantykoor 'De Kajuitzangers' zorgen voor een muzikale noot. Het goede doel wat zij met dit event ondersteunen is de Puttense stichting Kontaanoo. Tijdens de haringparty is er een dienstenveiling onder het toeziend oog van Notaris Lodewijk Kortland van het kantoor De Lange & Kortland Netwerk Notarissen.

Kaarten voor de Haringparty zijn te koop bij Visgilde Foppen aan de Dorpsstraat 50, Partycentrum de Huifkar aan de Kerkstraat 67 en bij MTH Putten aan de Midden Engweg 27 of bij MTH Voorthuizen aan de Apeldoornsestraat 23. Telefonisch bestellen kan ook, neem dan contact op met MTH Putten, 0341-357044.

Dit jaar gaat de opbrengst van de Haringparty naar Stichting Kontaanoo. Deze Puttense stichting zet zich in voor het geven van onderwijs in Gambia, West-Afrika. Kontaanoo is een woord in een van de grootste dialecten in Gambia en het betekent blijheid. Goed onderwijs is essentieel om de armoede in Gambia te bestrijden. Deze ANBI-gecertificeerde stichting besteedt iedere euro in Gambia; er worden geen kosten berekend voor management of reis.

Voor Stichting Kontaanoo gaan in juli 2015 22 jongeren en 8 volwassenen uit Putten en omgeving naar Gambia. In Jidda gaan ze daar een basisschool bouwen. In het kleine dorpje is nu geen school en de kinderen moeten 15 kilometer lopen voor de dichtstbijzijnde school. Er gaan dan ook maar weinig kinderen naar school. Na de bouw neemt Kontaanoo de jaarlijkse kosten van de school op zich, zoals onderhoud en salarissen van juffen en meesters. Op termijn wil de lokale bevolking dit zelf betalen. Hiervoor steunt Kontaanoo lokale initiatieven. Deze duurzame manier van ontwikkelingssamenwerking biedt de mensen in Jidda perspectief, een toekomst gebaseerd op zelfredzaamheid en eigenwaarde. Daar willen de jongeren en leiding zich dan ook graag voor inzetten! De reis kost veel geld. De reis- en verblijfkosten brengen de deelnemers zelf, door individuele sponsoring, bij elkaar. Voor de bouw wordt gezamenlijk actie gevoerd.

Afgelopen september is Team-Gambia gestart. De tijd is gebruikt om de jongeren en leiding goed voor te bereiden. Er komt nogal wat op de jongeren af. De armoede is duidelijk zichtbaar in Gambia.

Ook allerlei acties om de bouw van de school te kunnen betalen maakt onderdeel uit van het jaar. Team-Gambia heeft auto's gewassen, kaarsen verkocht, een stampottenbuffet gehouden en gecollecteerd in Putten. Ook veel ondernemers steunen de bouw van de jongeren met zakelijke sponsoring. Op vrijdag 12 juni is de finale van het actieseizoen, een 24-uurs actie. In het centrum van Putten zijn allerlei activiteiten: een veiling in de Gereformeerde kerk, een badeendjesrace in de fontein bij het gemeentehuis, een baksteendomino op het kerkplein, een poppenkast voor de kleinsten bij de waterpomp en de Puttense tieners kunnen een nacht op straat slapen: 'In de Goot voor Gambia'. Ook hier weer veel medewerking van de ondernemers uit Putten. Zo hebben diverse winkeliers aanbiedingen waar een gedeelte van de opbrengst voor Team-Gambia zal zijn. Zo is er Gambia-ijs, een Gambia-broodje, een plakje cake bij de koffie voor Gambia en nog veel meer te koop. Op zaterdagmiddag 13 juni om vijf uur wordt de eindstand van het actieseizoen bekend gesteld.

Tot nu toe is het een mooi jaar gebleken en het mooiste, de reis, moet nog komen. Het motto is dan ook: 'Een jaar avontuur, een levenslange ervaring'. Team-Gambia en hun avonturen zijn te volgen via gambiareis2015.kontaanoo.nl.