• Een dwarsdoorsnede van een menselijk lichaam.

    Bodies Expo

Real Human Bodies: serene tentoonstelling, geen sensatiestuk

PUTTEN Kasteel de Vanenburg is op zaterdag 5 mei gastlocatie voor een bijzondere expositie. Op die dag krijgen bezoekers de gelegenheid om de dode lichamen te bekijken van Real Human Bodies.

Maranke Pater

In de rondreizende tentoonstelling is een verzameling te zien van bewaarde menselijke lichamen, skeletten, ledematen, organen, simulatie van functies, proefmodellen en 3D afdrukken. Ed Smits is één van de mensen achter de tentoonstelling: ,,Van oorsprong zijn wij tentoonstellingsmensen. We hebben ook tentoonstellingen over stripfiguren. Op een gegeven moment kregen we het aanbod om met deze Real Human Bodies op tournee te gaan. Het is een hele unieke tentoonstelling. Ieder jaar kunnen we een ander educatief thema verzinnen.”

De lichamen zijn volgens Smits van mensen die hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking hebben gesteld voor na hun overlijden. Hierna worden de lichamen geplastineerd. Smits: ,,Op de expositie geven we veel uitleg over hoe dit proces in zijn werk gaat. We krijgen met regelmaat de vraag van bezoekers of zij ook na hun overlijden hun lichaam ter beschikking kunnen stellen.”

LICHAMEN Binnen de expositie zijn veel lichamen en dwarsdoorsnedes van onderdelen van het lichaam te zien. De volgende thema’s komen aan bod: skelet - bewegingsapparaat - hersenen - zenuwstelsel - genitaliën - hart en de bloedsomloop - nieren en urinewegen - spijsverteringsstelsel - zintuigen - luchtwegen en longen. ,,De tentoonstelling is de ideale gelegenheid om discussies op gang te brengen.” Er is eveneens een speciale afdeling die gewijd is aan vormen van kanker en tumoren. ,,Onze expositie wordt veel bezocht door studenten en scholieren die vanwege hun opleiding geïnteresseerd zijn in het menselijk lichaam. De aanloop in studentensteden als Nijmegen en Groningen is dan ook groot.” De lichamen van Bodies Expo zijn in redelijk neutrale houdingen neer gezet. ,,Het zijn allemaal houdingen zoals ze op een dissectietafel kunnen liggen. We wilden er een serene tentoonstelling van maken en geen sensatiestuk.”

TEGENSTANDER Protest komt er volgens Smit nauwelijks. ,,Er is welgeteld één actievoerder die steeds de plaatselijke pers en de burgemeester erover aanschrijft. We geven hem de ruimte om zijn flyers uit te delen waarin hij zijn mening ventileert, maar laten niet toe dat hij bezoekers lastig valt.”

Volgens Smit hebben veel bezoekers een beetje schroom om over de drempel heen te stappen. ,,Dat gevoel is echter snel voorbij. Bovendien verplichten we mensen niet om naar binnen te gaan. Kinderen mogen bij ons een glaasje limonade komen drinken als ze niet naar binnen durven en hun ouders wel.”


De expositie vindt van 11.00 uur tot 18.00 uur plaats bij kasteel de Vanenburg aan de Vanenburgallee. Kinderen tot 4 jaar: gratis. Scholieren/studenten/beroepsopleiding : 10,- euro Volwassenen: 15,- euro ( alleen pin). Voor meer informatie: www.bodies-expo.nl.