• Archief BDU

Samenwerking op Koningsdag

PUTTEN De Puttense Oranjevereniging en stichting de Oranje Scheg gaan dit jaar voor het eerst samenwerken op Koningsdag.

Rond Koningsdag vorig jaar spraken de organisaties elkaar voor het eerst uitgebreid om te zien of ze elkaars programmering op elkaar konden afstemmen. Sinds een paar jaar wordt er door een groep mensen een alternatieve Koningsdag georganiseerd in park de Groene Scheg, dat voor die gelegenheid omgedoopt wordt tot Oranje Scheg. Voorzitter Errie Hazeleger van de Oranje Scheg: ,,We hebben echt de intentie om samen een mooi feest te creëren voor de Puttenaren. Hierin willen we samenwerken en elkaar niet beconcurreren." Tijdens het overleg werd onder andere afgestemd op welke tijden er grote activiteiten staan te gebeuren. Hazeleger: ,,Als wij bijvoorbeeld om 14.00 uur een grote demonstratie hebben gepland van de brandweer of politiehonden, dan is het niet handig dat er in het centrum gelijktijdig een soortgelijke of andere grote activiteit is. Mensen moeten de gelegenheid krijgen om van alle activiteiten te kunnen genieten en niet te hoeven kiezen."

De samenwerking is een feit, al blijven de stichtingen hun eigen karakters, bestuur en financiën behouden. Arie Schreuder,l voorzitter van de Oranjevereniging: ,,We hebben Errie Hazeleger een zetel als bestuurslid van de Oranjevereniging aangeboden en die heeft hij geaccepteerd. Hierdoor kunnen we onze krachten makkelijker bundelen." Voor het komende jaar gaan de organisaties naar een manier zoeken om een verbinding tussen de twee locaties tot stand te brengen. Zo zou er mogelijk een treintje kunnen gaan rijden op Koningsdag volgend jaar die bezoekers van de ene plek naar de andere plek toebrengen.

PROGRAMMA In de Oranje Scheg wordt op Koningsdag van 14.00 uur tot 18.00 uur een feest georganiseerd. Kinderen kunnen aan diverse spelen meedoen en bezoekers kunnen van twee grote demonstraties genieten. In het centrum start de Oranjevereniging traditiegetrouw met een optocht door de straten van Putten. De grootste verandering in de programmering is dat de Oranjevereniging stopt met het Pleinfeest. In de middag staan vanaf 13.00 uur diverse foodtrucks buiten met een kleinschalig podium waar singersongwriters zullen optreden. Schreuder: ,,De wijziging in de programmering heeft puur te maken met de kosten die we ieder jaar hadden voor het inhuren van artiesten, beveiliging en licht en geluid. We moesten die kosten terugverdienen met de horeca, maar die verhoudingen liggen niet goed." Koningsdag gaat in het centrum door tot 22.30 uur. Om 21.45 start een vuurwerkshow. Schreuder: ,,We richten ons door de wijziging in onze programmering meer op gezinnen en mensen die graag een terrasje willen pakken." De foodtrucks hebben een divers karakter. Van deelnemers die met grote barbecues komen en spare ribs braden tot foodtrucks die verse friet serveren.


Zie ook: oranjeverenigingputten.nl en koningsfeestputten.nl.