• Bij scouting leer je op elkaar vertrouwen.

    Kon Tiki
  • Veel oud-leden zijn nog steeds verbonden aan de vereniging.

    Kon-Tiki
  • Van jong tot oud geniet bij scouting.

    Kon-Tiki

Scouting Kon-Tiki 50 jaar

PUTTEN Kon-Tiki viert op zaterdag 13 april haar vijftigjarige bestaan. Omdat het een jubileumjaar is heeft de vereniging de organisatie op zich genomen van de Baden Powelltocht, die op zaterdag 23 februari wordt gehouden in het Putterbos en op landgoed Schovenhorst voor scoutinggroepen uit de regio.

Maranke Pater

In de jaren ‘50 en ‘60 waren er al enkele groepen in Putten die aan padvinderij deden, maar geen enkele groep kwam tot volledige wasdom. Alexander Haccou, oud-lid, leidinggevende en oud-bestuurslid van Kon-Tiki: ,,Er was toen te weinig body om te kunnen overleven. Toch was er binnen de Nederlandse Padvinders Vereniging wel een grote wens om op plaatsen waar vroeger padvinderij had gezeten een nieuwe groep op te starten. Er was gelukkig een grote groep mensen in Putten die de scouting een warm hart toe droeg en zo ontstond Kon-Tiki in 1969.” Kon-Tiki is vernoemd naar het vlotschip van de Noorse wetenschapper Thor Heyerdahl die de wereld wilde bewijzen dat ze met een bemanning op een vlot de wereldzeeën konden bevaren. Haccou: ,,De wetenschapper had de wil om continenten met zijn tocht aan elkaar te verbinden, tegen alle zeestromingen in.”

De scoutinggroep Kon-Tiki kreeg de mogelijkheid om in een gemeentelijke werkplaats in het buitengebied te starten. Ze kregen hiervoor de hal en de zolder van het gebouw tot hun beschikking. Haccou: ,,Uiteindelijk vonden ze een terrein aan de Krachtighuizerweg waar ze een clubhuis bouwden van restmaterialen. In 1973 werd het gebouw echter in brand gestoken.” De vereniging begon met Verkenners en Welpen, in die tijd alleen nog maar jongensgroepen. Haccou: Tineke van Goethem maakte een aantal jaren daarna een eerste start met een meisjeskaboutergroep. Ik ben zelf in de jaren ‘80 begonnen met een leeftijdsgroep van 14 tot en met 17 jaar en dit was een gemengde speltak van jongens en meisjes. Daarvoor waren de speltakken nog echt gescheiden op sekse. Nog steeds is er een groot aantal leden dat op jonge leeftijd begonnen is en nog steeds verbonden is aan de vereniging.”

CLUBHUIS Veertig jaar later verhuisde de vereniging naar het huidige clubhuis naast de school aan de Garderenseweg op landgoed Schovenhorst. In 2009 kreeg de vereniging weer te maken met een aangestoken brand die het nieuwe clubhuis in de as legde. Toon Hollanders, bestuurslid: ,,Alles was weg, er was niets meer over van het gebouw en al het materiaal. We zijn gelukkig deze tegenslag volledig te boven gekomen dankzij onze verzekering en de vele gulle giften van instanties, de kringloopwinkel en vele bedrijven. We hebben weer een nieuw clubhuis kunnen bouwen.” Grootste hoogtepunten voor de vereniging zijn volgens Haccou de zomerkampen die de vereniging onderneemt. Ook (inter)nationale activiteiten zijn vaak hoogtepunten, zoals Jamboree, JOTA, HIT en de BP-tocht. Hollanders: ,,Het belangrijkste aan scouting is de lol die je met elkaar beleeft, vriendschappen die je opdoet voor het leven én dat je bij scouting uitdagingen aangaat, op jezelf en elkaar leert vertrouwen.”

BADEN POWELTOCHT Met het jubileum in zicht organiseren de scouts op 23 februari de Baden Powelltocht. De Baden Powelltocht is ter ere van de verjaardag van de oprichter van Scouting. Voor alle Scoutinggroepen uit de regio organiseert Kon-Tiki een dag op en rond landgoed Schovenhorst waarbij verschillende leeftijdsgroepen samen opdrachten gaan maken en activiteiten ondernemen. Het is een wandeltocht van 5 tot 15 kilometer voor scouts die door het bos heen voert met verschillende scoutingactiviteiten. Hollanders: ,,We krijgen daarbij medewerking van het landgoed, maar ook van ondernemers als de bakkerij van Harrie van Looijengoed, Bakkerij Schreuder, Slagerij Tomassen en John’s Groente en fruit om de circa 1000 deelnemende scouts van eten en drinken te voorzien. Ook de hulp van vele oud-scouts en ouders op deze dag is groot, wat de onderlinge betrokkenheid versterkt.”

JUBILEUM Het vijftigjarige jubileumfeest wordt op zaterdag 13 april vanaf 14.00 uur 's middags gevierd. Er vindt een reünie plaats voor oud-leden en er zijn diverse activiteiten voor jong en oud. Hollanders: ,,Iedereen die in het verleden ooit met Kon-Tiki te maken heeft gehad kan contact met ons opnemen. We zijn ook op zoek naar foto’s uit het verleden." Gedurende het jubileumjaar zullen ook activiteiten samen met en voor de inwoners van de gemeente Putten worden ondernomen. Hollanders: ,,We willen onder andere een Huttenfeest gaan organiseren voor kinderen uit de gemeente Putten in samenwerking met andere jeugd- en jongerenorganisaties. We willen ook iets voor de oudere generatie doen.”

Voor meer informatie over de vereniging en het jubileum: www.scoutingkontiki.nl. Voor vragen en contact: pr@scoutingkontiki.nl.