• Het Nederlandse Toegankelijkheids Keurmerk laat zien dat een locatie goed toegankelijk is. 

    Maranke Pater

Smakelijck krijgt toegankelijkheidskeurmerk

PUTTEN Restaurant Smakelijck heeft het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid ontvangen. Tien restaurants in Nederland zijn in de afgelopen tijd beoordeeld op toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Maranke Pater 

 

Het initiatief voor het keurmerk komt van de maatschappelijke onderneming Ongehinderd. Het bedrijf zet zich in voor een toegankelijker Nederland. Gerard de Nooij, oprichter: ,,We hebben het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid in het leven geroepen omdat in januari een wet van kracht gaat die het bedrijven, gemeenten en instellingen met een publieke functie verplicht om hun gebouw toegankelijk te maken. Met dit keurmerk kunnen bedrijven laten zien dat ze koploper zijn in toegankelijkheid. Restaurant Smakelijck is één van de eerste restaurants die door de keuring heen gekomen is." 

 

TROTS Petric Rebergen, manager van het Hof van Putten en Restaurant Smakelijck voelt zich vereerd dat het restaurant nu het keurmerk mag dragen. ,,Enige tijd geleden is er een keurmeester van Ongehinderd geweest om te zien of we aan al hun criteria voldeden. In het restaurant hebben we automatische deuren, er zijn geen drempels. Mensen in een rolstoel kunnen dus prima in ons restaurant terecht. De tafels zijn allemaal bereikbaar voor een persoon in een rolstoel. Als we van tevoren weten dat er iemand in een rolstoel komt, dan halen we een stoel bij de tafel weg zodat iemand zo kan aanschuiven. Ondanks dat huisdieren niet toegestaan zijn in het restaurant zijn hulphonden wel welkom. Onmisbaar voor de eigenaars en zodanig getraind dat ze geen hinder veroorzaken voor andere gasten."

Voorheen was het gebouw waar Smakelijck in gehuisvest is vooral ingericht voor de senioren die jaarlijks in grote getalen op vakantie komen bij het Hof van Putten. ,,We hadden dus al rekening gehouden met invalidentoiletten en hoe we met mensen met een visuele of auditieve beperking om moeten gaan. Maar onze focus in het restaurant ligt niet op senioren, we willen een restaurant zijn voor alle doelgroepen. We zijn alleen wel gericht op gezond, e-nummervrij eten zonder geraffineerde suikers." Dit laatste trok al een nieuwe doelgroep uit het hele land, maar het keurmerk zal mogelijk nieuwe klandizie opleveren voor het restaurant.

APP Het bedrijf Ongehinderd heeft een speciale app ontwikkeld die mensen met een lichamelijke of visuele beperking kunnen gebruiken om zo te weten te komen waar ze kunnen eten zonder dat ze allerlei obstakels moeten nemen. Smakelijck is één van de tien eerste restaurants die het Nederlandse Toegankelijkheids Keurmerk mag voeren. Als 'beloning' laat Bartiméus Sonneheerdt, partner van Ongehinderd de menukaart van het restaurant opstellen in grootletterdruk en in braille. ,,Dit is voor ons een waardevolle toevoeging. Voorheen lazen we de kaart vaak op aan mensen met een visuele beperking, wat we geen probleem vonden, maar dankzij deze kaarten zullen onze gasten zelfstandig hun keuze kunnen maken."